Idén októberben megnyílik a Szépművészeti Múzeum

Frida Kahlo, Francis Bacon és Korniss Dezső munkáiból lesz tárlat a Nemzeti Galériában

Péntek Orsolya – 2018.02.10. 00:36 –

Hároméves rekonstrukció után idén októberben újra megnyílik a budapesti Szépművészeti Mú­zeum – mondta el tegnap egy sajtó-háttérbeszélgetésen Baán László. A Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója arról is beszélt, hogy ebben az évben a Magyar Nemzeti Galériában Frida Kahlo-tárlat nyílik, ezen kívül kiállítás lesz Bacon, Freud és a londoni iskola címmel is, valamint a száztíz éve született Korniss Dezső életművét is bemutatják.

Új koncepció alapján nyílik meg az idén októberben a három év alatt felújított Szépművészeti Múzeum – hangzott el egy tegnapi sajtó-háttérbeszélgetésen. A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Baán László arról is beszélt, hogy a gyűjtemények egyesítése után a nagyközönség két szakaszban veheti birtokba a teret, októberig a mélyföldszint és a Román szárny nyílik meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepén.

Baán László tájékoztatása szerint a Szépművészeti rekonstrukciója a Liget Budapest Projekt részeként, a műtárgyszállítással együtt összesen tizenötmilliárd forintba kerül. Felújították a második világháborúban megsérült Román csarnokot, amely 1944 óta nem volt látogatható, korszerűsítették a fűtési rendszert és a tetőszerkezet is megújult, emellett új raktárakat alakítottak ki, és megújultak a közönségforgalmi terek is. Összesen kétezer négyzetméterrel nagyobb kiállítótér áll rendelkezésre, mint eddig.

Az újrarendezés után az egyiptomi és az antik művészet mellett az intézmény együtt mutatja be a 18. századig a magyar és az egyetemes művészet történetét; a költözés miatt a Magyar Nemzeti Galériában először a Szépművészeti Múzeum legfontosabb műtárgyaiból látható kiállítás zár be, majd májusban a korai gótikus művészetet bemutató tárlat, júniusban pedig a késő reneszánsz és a barokk kiállítás. A késő gótikus szárnyasoltárok szeptemberig látogathatók majd. Ezzel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményei felköltöznek a Magyar Nemzeti Galériába, ahol a városligeti Új Nemzeti Galéria megnyitásáig, 2021-ig láthatók majd a 19–20. századi gyűjtemény legfontosabb magyar és egyetemes darabjai.

Baán László közölte azt is, hogy az októberben újranyíló Szépművészeti Múzeumban először Leonardo da Vinci budapesti Lovasszobra köré építenek időszaki kiállítást, ezen alkotás mellett Leonardo tíz eredeti rajzát is kiállítják. A következő évben, 2019-ben az intézmény spanyol, olasz és holland barokk kiállításait folytatva, Rubens, Van Dyck és a flamand barokk festők képeiből nyílik tárlat. Rubenstől várhatóan több mint húsz mű érkezik hazánkba. Majd 2020-ban a Cézanne-kiállítás folytatása várható – tette hozzá.

Ami a Magyar Nemzeti Galéria programjait illeti, május végétől lesz látható Julian Rosefeldt Manifesto című videóinstallációja: a 2015-ös műben, amelynek filmváltozata jelenleg a magyar mozikban is látható, a 20. századi főbb művészeti manifesztumok hangzanak el Cate Blanchett előadásában, aki a kiáltványokat mai élethelyzetekben adja elő.

Júliusban az idén 111 éve született Frida Kahlo műveiből nyílik tárlat: ez lesz az első olyan kiállítás Budapesten, amelyen a világhírű mexikói festő művei láthatók lesznek. A tárlat elsősorban a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményéből érkezett munkákra épül, de kiegészül más mexikói gyűjtemények darabjaival is.

Októbertől Francis Bacon, Lucian Freud és a londoni iskola művészei­nek munkáit mutatják be a budai Várban. A londoni Tate-ből érkező tárlatra ritkán látott képeket is kölcsönöztek európai és tengerentúli gyűjteményektől.

A Magyar Nemzeti Galéria magyar mesterek előtt tisztelgő sorozatában az idén Korniss Dezső születésének száztizedik évfordulóján nyílik kiál­lítás a festő képeiből. A Csak tiszta forrásból című tárlat Korniss magyar gyökerű modern festészetének motívumait vizsgálja Kolozsváry Marianna kurátor rendezésében.

Mindeközben márciustól az Argentin Szépművészeti Múzeumban állítják ki a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria válogatott műtárgyait, a bemutató a londoni, római, párizsi, milánói és madridi kiállításokat követi, a tavaly az anyagot bemutató madridi Thyssen-Bornemissza Múzeumban pedig a budapesti anyagra építve az idén Vasarely-kiállítás nyílik.

Baán László elmondta: az idén elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázötvenezer műtárgya mellett a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetnek is otthona lesz majd.

A Liget Budapest projektről szólva azt mondta: az idén a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójának befejezésén és a restaurálási központ átadásán túl már zajlik az állatkerti Pannon Park építése, az Olof Palme Ház felújítása, az új Néprajzi Múzeum építése, és megkezdődik az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza, illetve a Magyar Innováció Háza megvalósítása is. De már készülnek a Regnum Marianum-emlékhely és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújításának tervei is.