Meglepetésre készül a két Liu fivér

Rövid pályás gyorskorcsolya. Ma már érmekért küzdenek

Salánki Miklós – 2018.02.10. 00:15 –

Az olimpia első hivatalos versenynapján öt számban vetélkednek érmekért, s rövid pályás gyorskorcsolyában a magyar versenyzők is beleszólhatnak a medálok elosztásába.
Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang a rövidebb távokon eredményesebb ugyan, de 1500 méteren is szerezhetne kellemes meglepetést (döntő: 11 órától). Liu Shaolin a négy állomásból álló világkupa-sorozat hollandiai versenyén egyszer második lett ebben a számban, míg összesítésben hatodikként zárt. Liu Shao­ang pedig háromszor is döntős volt, igaz, dobogóra egyszer sem állhatott, kiegyensúlyozott teljesítményével azonban ötödik lett a világkupa-rangsorban.

A szám nagy esélyese a dél-koreai Hvang Tae Hon, aki a négy vk-viadalon két-két első és második helyet gyűjtött, de a januárban minden távon Európa-bajnok holland Sjinkie Knegt vagy a háromszoros olimpiai bajnok, egyúttal címvédő kanadai Charles Hamelin győzelme is papírforma-eredmény lenne.

A női 500 méter selejtezőiben Jászapáti Petra és Keszler Andrea nagyon erős mezőnyben küzd a továbbjutásért. A vb- és Eb-ezüstérmes női magyar váltó is jégre lép az elődöntőben, méghozzá szuper erős négyesben a dél-koreaiak, a kanadaiak és az oroszok mellett. A négy csapatból az első kettő az A, a második kettő a B döntőbe jut.

Az első napon az első érmeket a női sífutók szerezhetik meg a 7,5+7,5 kilométeres tömegrajtos versenyben. Az első aranyért várha­tóan északiak harcolnak, a svéd Charlotte Kalla lesz harcban a norvégokkal, köztük minden idők legeredményesebb női téli olimpikonjával, Marit Björgennel, aki hetedik arany­érméért küzd Pjongcsangban.