A sportdöntőbíróság sem könyörült meg

Orosz ügy. Pénzdíjas ellenjátékot tartanak a kizártaknak

MH-összeállítás – 2018.02.10. 00:11 –

Igazságtalan a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete, mert az csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság érveit fogadta el, amikor elutasította negyvenhét orosz sportoló és edző fellebbezését, amelyet a pjongcsangi téli olimpiai részvételtől való eltiltás ügyében adtak be – jelentette ki Pavel Kolobkov orosz sportminiszter a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.
Kolobkov szerint noha a CAS még nem tette közzé döntésének indoklását, „már most világos”, hogy a bíróság elfogadta a NOB érvelését, amely szerint a bizottság tökéletesen szabadon dönthet arról, hogy meghívjon-e sportolókat az olimpiára vagy sem.

A CAS kihelyezett testülete Pjongcsangban pénteken harminckét olyan orosz sportoló fellebbezése ügyében hozott elutasító ítéletet, akiket a NOB nem hívott meg az olimpiára. További tizenhárom olyan orosz sportoló és edző fellebbezését is elvetette, akiket a CAS korábban felmentett a NOB örökös eltiltása alól, és ezért ismét kísérletet tettek az olimpián való indulásra. A játékokon így 168, semleges zászló alatt induló orosz versenyző vehet részt. Győzelmük esetén az olimpiai himnusz hangzik majd fel. Az orosz sportminiszter pénteken Moszkvában azt is közölte, hogy 920 sportoló fog részt venni azokon az alternatív játékokon, amelyet azon versenyzők számára fognak megrendezni, akik nem indulhattak Pjongcsangban. A bobban, sífutásban, sílövészetben, rövidpályás gyorskorcsolyában és gyorskorcsolyában meghirdetett versenyeket február és április között Szocsiban, Kolomnában, Sziktivkárban, Hanti-Manszijszkban és Szentpéterváron fogják megtartani. Ezek pénzdíjas versenyek lesznek, és külföldi sportolókat is meghívnak.