Elfogták a Los Zetas kartell vezetőjét Mexikóban

Az ország egyik legkeresettebb bűnözője évente több tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba

MH/MTI – 2018.02.09. 19:32 –

Elfogták a Los Zetas mexikói drogkartell egyik feltételezett vezetőjét, az egyebek között Charlie ragadványnéven ismert José María Guizar Valenciát, Mexikó egyik legkeresettebb bűnözőjét - tájékoztatták az esetről pénteken hivatalos források az EFE spanyol hírügynökséget.

A férfit a mexikói haditengerészet és a hírszerző szervek munkatársai kapták el. Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter Twitter-bejegyzésében méltatta a hatóságoknak a Guizar után folytatott nyomozását és kézre kerítését. A mexikói belügyi tárca nem szolgált további részletekkel a hatósági fellépést illetően. 
Guizar egyike volt Mexikó legkeresettebb 122 bűnözőjének, az amerikai külügyminisztérium korábban legfeljebb 5 millió dolláros (1 milliárd 275 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel az amerikai állampolgárságú férfi elfogását segítő információért. 
Az amerikai tárca honlapja szerint a gyanúsított évente több tonna kokaint és metamfetamint csempésztetett be az Egyesült Államokba. Guizar ellen korábban Texasban és Virginiában is vádat emeltek kábítószer-kereskedelem vádja miatt.
Az EFE rendelkezésére álló adatok szerint Guizar a Los Zetas délkelet-mexikói vezetője volt, Tabasco szövetségi állam Huimanguillo városából irányította a drogkartellt és felügyelte a Dél-Amerikából és Közép-Amerikából érkező kábítószer-szállítmányok Egyesült Államokba való továbbszállításának folyamatát.
A mexikói alvilág szereplői között is különösen kegyetlennek számító Los Zetas dezertált elitkatonákból alakult, és először a Golf kartell néven ismert bűnszervezet fegyveres szervezeteként működött. Később különvált és elsősorban az ország keleti és északi részén lett aktív.