Aliyev szerint az örmény főváros azeri terület

Azerbajdzsán nem hajlandó békésen rendezni az Örményországgal fennálló konfliktusát

MH/MTI – 2018.02.09. 14:27 –

Ilham Aliyev azeri államfő kampánybeszédében igényt támasztott az örmény fővárosra, Jerevánra, amivel kiváltotta a szomszédos állam felháborodását. Az azeri elnök kijelentése "abszurd és esztelen" - reagált pénteken Edvard Sarmazanov örmény házelnökhelyettes.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó Sarmazanov szerint mindez azt jelzi, hogy Azerbajdzsán nem hajlandó békésen rendezni szomszédjával évtizedekre visszatekintő konfliktusát.
"Jereván történelmileg a mi területünk, s nekünk azerbajdzsániaknak vissza kellene térnünk ezekre a földekre" - hangoztatta Aliyev csütörtökön a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt bakui kongresszusán mondott kampánybeszédében.
"Politikai és stratégiai célunk ez, amelyhez apránként kell közelítenünk" - idézte az azeri elnököt az Interfax orosz hírügynökség. Az országát 2003 óta vaskézzel irányító Ilham Aliyev hétfőn elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re.
Aliyev egyébként az igényt a Perzsa Birodalomnak alárendelt Erivan Kánságra alapozta, amely az örmények lakta területek feletti muszlim uralom volt a 18. században. Később a Cári Oroszország fennhatósága alá került a térség. Örményország és Azerbajdzsán mostani határait még a szovjet korszakban jelölték ki. A két állam 1992 és 1994 között véres háborút vívott a zömében örmények lakta Hegyi-Karabahért, amely ugyan hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de a konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került.