A főváros folytatja az egyeztetést mozgássérültekkel az akadálymentesítésről

Tarlós István szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy az ellenzék politikai-taktikai trükknek használja az akadálymentesítésről szóló népszavazási kezdeményezést

MH/MTI – 2018.02.09. 13:30 –

A főváros folytatja az egyeztetést a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnökségével és a kormánnyal az akadálymentesítésről, de megállapodás csak akkor születhet, ha leellenőrizték valamennyi gyártóval és valamennyi helyszínen a mozgólépcsőknél tervezett kabinok konkrét alkalmazhatóságát, ami legalább két hetet vesz igénybe - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken.

A főpolgármester közleményében azt írta: egyre nyilvánvalóbb, hogy az ellenzék politikai-taktikai trükknek használja az akadálymentesítésről szóló népszavazási kezdeményezést. Tarlós István szerint csütörtökön Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének vezetője is megszólalt az ügyben, és megkérdőjelezte az M3-as metróra tervezett mozgó kabinok alkalmasságát, illetve "betámadta" az alacsonypadlós autóbuszokkal való akadálymentesítés gondolatát is.

A főpolgármester szerint ugyanakkor a fővárosnak dokumentuma van róla, hogy Földes Erzsébet 2007 áprilisában hivatalosan elfogadta az MSZP-SZDSZ vezetéstől az alacsonypadlós buszokkal történő "ideiglenes" akadálymentesítést a "végleges" megoldásig, amit az előző városvezetés abban a vállalásban "törvényi és erkölcsi felelősségének" tekintett.

A főpolgármester emlékeztet arra is, hogy az alacsonypadlós folyamatos akadálymentesítés még abban az évben, az M2-es metró átadásakor abbamaradt, és a további 3 és fél év során nem is indult újra. Ez idő alatt a Demszky Gábor-Horváth Csaba-féle városvezetés semmit nem tett az akadálymentesítésért, ami végül is 10 százalékosra sikeredett, lifteket 2010-ben már csak a felújított állomások szétverésével lehetett volna beépíteni, mégsem volt tiltakozás - idézi fel Tarlós István.

Megjegyezte: jellemző az is, hogy a MOMA és a Szolidaritás Mozgalom addig tartotta fontosnak a mozgáskorlátozottakért történő aláírásgyűjtést, amíg Bokros Lajos le nem került az ellenzék választási pártlistájáról.

Tarlós István közleményében azt írta: a főváros folytatja az egyeztetést a MEOSZ elnökségével és a kormánnyal az akadálymentesítésről, de a történtek után megállapodás csak akkor születhet, ha leellenőriztük valamennyi gyártóval és valamennyi helyszínen a mozgólépcsőknél tervezett kabinok konkrét alkalmazhatóságát, ami legalább két hetet vesz igénybe.

DK: Göncz Árpádról nevezzék el az Árpád hídi megállót!
A DK azt szeretné, hogy az eddig terveknek megfelelően Göncz Árpád egykori köztársasági elnökről nevezzék el a felújítás alatt álló a 3-as metró Árpás hídi állomását.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a szélsőjobb nyomásának enged Tarlós István, amikor Bayer Zsolt publicista Echo TV-ben elhangzott "kirohanása elől meghátrálva" meg akarja akadályozni, hogy a felújított 3-as metró Árpád hídi állomását Göncz Árpád Városközpont néven nevezzék el.

Emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2016-ban a XIII. kerület javaslatára döntött arról, hogy a metrómegállót is magába foglaló városrészt Göncz Árpádról nevezik el. 

Gy. Németh Erzsébet kifejtette, a tervezéskor született döntés arról, hogy a városközpontról nevezik el az ott található metrómegállót. Változott a közterület neve, tehát teljesen logikus, hogy az azon lévő metrómegálló is azt a neve viselje - mondta.
Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy Tarlós István is SZDSZ-esként kezdte a rendszerváltás utáni politikai pályáját ugyanúgy mint Göncz Árpád. Csak míg a volt államfő élete végéig hű maradt ennek a pártnak az eszméihez, addig Tarlós István ettől messze van; a főpolgármester "gyávaságát és gerinctelenségét" mi sem mutatja azonban jobban, hogy a párttársa emléke helyett odaáll a szélsőjobbos publicista mellé - mondta Gy. Némerth Erzsébet.
A 3-as metró akadálymentesítése kapcsán elmondta azt is, hogy szerinte a 16 évvel ezelőtti, a 2-es metró felújításánál elkövetett hibákat nem lenne szabad megismételni 2018-ban.