Fellobbant az olimpiai láng Pjongcsangban

Látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét az ötkarikás seregszemle - Cikkünk frissül +GALÉRIA

MH – 2018.02.09. 12:31 –

Magyar idő szerint pénteken 12 órakor a megnyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a XXIII. téli olimpia a dél-koreai Pjongcsangban. A ceremóniának a 35 000 fő befogadására alkalmas Pjongcsangi Olimpiai Stadion ad otthont.

pjongcsang megnyitóNem spóroltak a pirotechnikával a pjongcsangi szervezők. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltLátványos tűzijátékkal indult az ünnepség, majd a béke harangja kondult meg, illetve megismertük a műsor öt kulcsszereplőjét, az öt kisgyermeket, akik többek közt az olimpia öt karikáját szimbolizájlák. Útjukon a Fehér Tigris, a Nyugat védelmezője kísérte őket, a tigrisen kívül a koreai mondavilág más mítikus lényei is szerepet kaptak, mint például a Cinóber Madár vagy a Kék Sárkány.

A táncos-bábjátékos bemutatót követően Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Mun Dzse Int, a Koreai Köztársaság elnökét köszöntötték, majd a két vezető is köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően 371 jangu dobos formálta meg egy koreográfiával a dél-koreai zászlót, majd magát a házigazda ország lobogóját is behozták: nyolc dél-koreai sportoló vállalta a feladatot - bobos, maratoni futó és íjász is akad köztük - mindannyian olimpiai vagy világbajnokok a maguk területén.

Dél-Korea himnuszát egy gyermekkórus előadásában hallgathattuk meg, a hazaiak lobogójának felvonása után megkezdődött a sportolók bevonulása: a sort a hagyományoknak megfelelően Görögország nyitotta.

magyar csapat bevonulásA magyar csapat bevonulása élükön a zászlóvivővel, Nagy Konrád gyorskorcsolyázóval. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltUtánuk az egyszemélyes ghánai csapat jött, a szkeletonos Akwasi Frimpong alkotja. Aztán Nigéria, ők történetük során először szerepelnek olimpián. Az első népesebb küldöttség Norvégiáé, ők 109 versenyzővel képviseltetik magukat. A németek sem panaszkodhatnak ilyen téren, az ő delegációjuk 154 főből áll. A bermudaiak nem meglepő módon rövidnadrágban érkeztek, az amerikaiak pedig a korábbi cikkünkben már említett fűthető kabátjukban vonultak, bár a cipzárt nem húzták fel. Mindannyian furcsa kesztyűt vettek fel.

A orosz sportolók a doppingbotrány miatt az olimpiai zászló alatt vonultak be. A kenyai színeket egy 19 esztendős siugró hölgy, Sabrina Simander képviseli, aki a részvételéhez szükséges költségek jelentős részét közösségi finanszírozással gyűjtötte össze.

A tongai Pita Taufatofua a 2016-os riói nyári olimpiai egyik legemlékezetesebb figurája volt: a megnyitón zászlóvivőként félmeztelenül bemutatott tradícionális tánca nagy sikert aratott. A Pjongcsangban sífutóként induló tékvandós ezúttal is félmeztelenül hozta országa lobogóját.

 

A 89. helyen érkezett a magyar küldöttség, élükön a piros-fehér-zöld lobogóval Nagy Konrád gyorskorcsolyázó. Tizenkilenc fős csapatunkból hiányoznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók, mivel ők éppen mostanra kaptak edzéslehetőséget.

A mieink után Hongkong következett, majd a közös zászló érkező két Korea küldöttsége zárta a bevonulók sorát.

A bevonulást követően folytatódott a színpadi műsor, egy tutajon visszatértek az öt karikát jelképező gyerekek, saját jövőjükre ablakot nyitva meglátták, mi lesz belőlük, ha felnőnek.

Ezután körülbelül 120, a jövőbe mutató kaput tologattak, amelyek a társadalom átalakulását szimbolizálják.

A színpadi produkció zárultával következtek a köszöntőbeszédek, először Li Hi Bom, a szervezőbizottság elnöke szólt, majd Thomas Bach NOB-elnök mondott beszédet. A német sportvezető koreaiul kezdte, így mondott köszönetet az önkéntesek munkájáért is, majd angol nyelvre váltott. A korábbi olimpiai bajnok tőrvívó Bach beszédében közös koreai szereplés fontosságát emelte ki, aláhúzva, hogy a sport erejénél fogva a legsúlyosabbnak tűnő konfliktusokat is képes áthidalni. Egyúttal szabályos, tiszta küzdelemre szólította fel a résztvevő sportolókat, majd felkérte Mun Dzse In dél-koreai elnököt, hogy nyissa meg a játékokat. 

Mun Dzse In pedig eleget tett a felkérésnek, ezzel hivatalosan is megkezdődött a XXIII. téli olimpia.

Némi tűzijátékot követően megint visszatértek a gyerekek, majd négy koreai énekes John Lennon Imagine című slágerének feldolgozását adta elő.

Ezután több mint 1000 led gyertyákkal felszerelt drónt bocsátottak fel, amelyek békegalambot formáztak, majd egy snowboardos alakját vették fel, ekkor 100 hódeszkás és síelő csatlakozott be a műsorba, akik az olimpiai öt karikát megjelenítve álltak össze.

pjongcsang lángKim Jona meggyújta az olimpiai lángot. Fotó: Olympic.org/Facebook

Az olimpiai zászlót nyolc koreai sportoló hozta be a Hvang Szumi által előadott olimpiai himnusz dallamaira, aztán sor került az olimpiai eskütételre, miután jöhetett a ceremónia egyik, ha nem a legfontosabb része, az olimpiai láng meggyújtása. A fáklyát az ötszörös olimpiai aranyérmes rövidpályás-gyorskorcsolyázó Csou Jang hozta be a stadionba. Tőle a korábbi válogatott labdarúgó, An Dzsung Hvan kapta meg, majd továbbadta a közös koreai női hokiválogatott két tagjának, ők pedig elvitték a lángot végül fellobbantó olimpiai és világbajnok műkorcsolyázónak, Kim Jonának.

Az ünnepség egy táncos, tűzijátékos műsorszámmal fejeződött be.