A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági együttműködést hoztak létre

Varga Mihály Szerbia uniós csatlakozását sürgette - Közös értekezletet tart a szerb és a magyar kormány

MH/MTI – 2018.02.09. 11:21 –

A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági, kereskedelmi együttműködést tudtak létrehozni Magyarország és Szerbia között - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak pénteken az Országházban.

OV-brnabic576A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (k) koccint a pénteki magyar-szerb kormányzati csúcs előtt tartott vacsorán a fővárosi Gundel étteremben - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A tárcavezető kifejtette: "Magyarország és Szerbia között a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most", és ebben a tekintetben el kell ismerni a jelenlegi szerb elnök erőfeszítéseit, amelyek nyomán "a két ország közötti történelmi megbékélés irányába öles lépteket tudtunk tenni". 

Varga Mihály Szerbia uniós csatlakozását sürgette
Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi uniós csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez - mondta Varga Mihály Zoran Djordjevic szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki tájékoztatása szerint a nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az elmúlt időszak sikeres magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedései jó példával szolgálhatnak Szerbia munkaerőpiaci problémáinak enyhítéséhez.
A tárcavezető a találkozón elmondta, Magyarország 2010 óta 11,6 százalékról 3,8 százalékra csökkentette a munkanélküliséget, ami az Európai Unió negyedik legjobb mutatóját jelenti.
A foglalkoztatás ösztönzése, a meglévő munkahelyek megőrzése érdekében a kormány öt évvel ezelőtt elindította a munkahelyvédelmi akciót, amely jelenleg is mintegy 900 ezer dolgozó foglalkoztatását támogatja adókedvezményekkel - ecsetelte Varga Mihály.
A miniszter közölte, a demográfiai kihívások kezelése érdekében a kormány családpolitikai intézkedések sorozatát hozta meg az elmúlt időszakban. A többgyermekes családok adókedvezményekben részesülnek, bevezették a családi otthonteremtési kedvezményt, illetve segítik a munkába visszatérő kismamákat - tette hozzá a közlemény szerint.

Ez a politikai kapcsolatrendszer kifejezetten kedvező hatással van a gazdasági együttműködésre is - mutatott rá. Hozzáfűzte: 2016-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom 1,9 milliárd euró volt, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig 2,3 milliárd euró, így a becslések szerint az év végére elérte a 2,5 milliárd eurót.

A külügyminiszter kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program sikeresnek minősíthető, 6200 pályázatot támogatott a magyar kormány több mint 10 milliárd forint értékben. Ezzel a Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is nagy mértékben hozzájárultak, és jelentősen megerősítették a vajdasági magyar közösséget, ezért ezt a gazdaságfejlesztési programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják - közölte.

Kitért rá: négy nagy infrastrukturális fejlesztés ügyében dolgoznak együtt. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a szerb szakaszon már megindult, a magyar szakaszon pedig kiírták a közbeszerzési eljárást, és több mint 30 konzorcium, vállalat érdeklődött a projekt iránt, 30-an ki is váltották a tender dokumentációt - mondta. Hozzátette: mindez világosan mutatja, hogy a magyar és a környékbeli építőipari vállalatok nagy érdeklődést mutatnak e beruházás iránt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy különböző útépítési projektekben a határ túloldalán is magyar részvételre lehet számítani. Emellett pedig a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal tervezése befejeződött, most EU-s minősítést kérnek, hogy uniós forrásokat használhassanak, valamint a Szeged-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújításának, illetve építésének tervezése is megkezdődik - sorolta.

Mint mondta, fontos, hogy ma már nemcsak Szerbia északi, hanem a déli részén is megjelennek magyar vállalatok, pénteken megállapodást írnak alá arról, hogy 10 millió eurós befektetetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg a tevékenységét Dél-Szerbiában. 

Az energetikai együttműködésről közölte: Szerbiának, Bulgáriának és Magyarországnak aláírt megállapodása van a Gazprommal, hogy a belső hálózatfejlesztések és az interkonnektorok kapacitásának bővítése nyomán 2019 végétől 6-8 milliárd köbméteres éves gázmennyiség vásárlására nyílik lehetőség a balkáni útvonalon keresztül Magyarországnak. Ha minden fél betartja ezt a megállapodást, akkor az Magyarország energiabiztonságához nagymértékben hozzájárul - magyarázta.

A tárcavezető kérdésre elmondta: Soros György álláspontja régóta világos, nem tetszik neki az, hogy vannak olyan országok Európában, amelyek fontosnak tartják, hogy a tagállamok erősödjenek, és rajtuk keresztül erősödjön az EU, amelyek nem hajlandók feladni a nemzeti identitásukat, amelyek büszkék arra, hogy milyen történelmük, hagyományaik vannak, és nem kívánnak "feloldódni egy európai egyesült államokban". Ilyen támadásokat a múltban is át kellett élnünk, és ilyenekre kell készülnünk a jövőben is - jelentette ki.

Felvetette, mennyire hiteles az a megközelítés, hogy az embereket, a társadalmat az NGO-k képviselik és nem választott képviselők. 

Ugyancsak kérdésre közölte: a sajtóból értesült az Elios Zrt. ügyéről, és nem volt meglepve, mert "választási kampány van, és minden választási kampányban előszednek ilyen ügyeket". Mindig támogatja, hogy a nyomozóhatóságok törvényesen, hitelesen utánajárjanak ügyeknek, ha ők gondolják, de sosem támogatja a hecckampányokat - jelentette ki Szijjártó Péter.

Mindkét országban fontos cél a családok megsegítése

Szerb miniszterekkel tárgyalt családtámogatásról, valamint felsőoktatási és kulturális ügyekről a magyar-szerb kormányülés keretében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Mint írták, Rétvári Bence tárgyalt Slavica Djukic-Dejanovic demográfiáért és népességpolitikáért felelős miniszterrel, Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszterrel, valamint Mladan Sarcevic oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszterrel.
Közölték: a péntek délelőtti találkozón szóba került, hogy mindkét országban a családok helyzete és támogatása a legfontosabb, emellett pedig fontos cél, hogy megfordítsák a negatív demográfiai folyamatokat. Slavica Djukic-Dejanovic elmondta, hogy hallottak a magyar családtámogatási intézkedésekről, amelyekről szeretnének bővebb tájékoztatást kapni, hogy a magyar modell tapasztalatai alapján is hozhassanak intézkedéseket - írták. 
A találkozón Mladan Sarcevic érdeklődött a magyar felsőoktatásban működő kancellári rendszerről, amelyhez hasonlót terveznek bevezetni Szerbiában is - tették hozzá.
Az egyeztetésen Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszterrel beszéltek arról is, hogy Újvidék 2019-ben Európa ifjúsági fővárosa, majd 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, ami az egész régió kulturális életére nagy hatással lesz. Az egyeztetésen egyebek mellett szóba került a belgrádi Hunyadi-szobor felállításának kérdése is - derül ki a közleményből.