Megérkezett az észak-koreai hivatalos küldöttség

Észak-Korea 22 atlétával és több száz tagú hajrázó kórussal, előadóművészekkel lesz jelen

MH/MTI – 2018.02.09. 10:16 –

Megérkezett a dél-koreai fővárosba, Szöulba az észak-koreai hivatalos politikai küldöttség pénteken, néhány órával a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitója előtt. 

 A megérkezést a repülőtérre a dél-koreai televízió élőben közvetítette. A 22 fős phenjani delegációt Kim Jong Nam, Észak-Korea hivatalos államfője vezeti, és tagja a többi között Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propaganda osztályának helyettes vezetője, illetve Ri Szon Kvon, a Korea-közi hivatal vezetője. 

A küldöttség háromnapos programjának részleteit biztonsági okokból nem ismertették teljesen, egyes részletek azonban nyilvánosságra kerültek. A delegáció tagjai az érkezésüket követően nem sokkal elutaztak Phjongcshangba, a téli olimpia színhelyére, ahol - hely idő szerint - péntek este megtekintik a megnyitó ünnepséget. Az esemény előtt részt vettek azon a vacsorán, amelyet Mun Dzse In dél-koreai elnök adott, s amelyen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői voltak jelen, mintegy kétszázan. Jelen volt Mike Pence amerikai alelnök, valamint Abe Sindzó japán kormányfő is.

Az eseményen Mun Dzse In dél-koreai államfő a vendégeket fogadva többek között üdvözölte az észak-koreai küldöttség vezetőjét, Kim Jong Namot, akivel kezet szorított, miközben a fotósok felvételt készítettek róluk.

Szombaton az észak-koreai küldöttség tagjai visszatérnek Szöulba, ahol Mun Dzse In fogadja őket. A helyi sajtó nem zárja ki, hogy a megbeszélések keretében Kim Jo Dzsong átadhatja, testvére, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meghívását egy phenjani hivatalos látogatásra. Az észak-koreai politikai küldöttség vasárnap hazautazik. Észak-Korea 22 atlétával és több száz tagú hajrázó kórussal, előadóművészekkel lesz jelen Phjongcshangban. A téli olimpia február 25-ig tart.

A Koreai-félszigeten tavaly november végén éleződött ki ismét a helyzet, miután Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amelyről azt állította, hogy atomtöltettel szerelhető fel, és elérheti az Egyesült Államok bármely szegletét. Válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be ellene. A phjongcshangi téli olimpia közeledtével enyhülés kezdődött a két Korea kapcsolatában, de Washington és Phenjan ellenséges viszonyában ez nem hozott változást.