Antidemokratikus működés jelei a szakszervezetekben

Bár Gallóné szerint a PSZ „nem élné túl” az irányváltást, az Országos Vezetőség tagjainak nagy többsége már tavaly júliusban a kerekasztalban való részvétel mellett szavazott

Korompay Csilla – 2018.02.09. 09:19 –

„A szervezet megújítása céljából lemondott tisztségéről” a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának többsége, „annak érdekében, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor”. A PDSZ Facebook-oldalán kedd este közzé tett beszámoló szerint a még január 5-én történtek oka „bizalmi válság”, illetve „a szervezeten belüli feszültség”. A tisztújítás érintené az elnök, Mendrey László személyét is, „a PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik” – írták.

pedagógusok szakszervezeteFotó: Facebook

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) belső feszültségei a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz való esetleges csatlakozás kapcsán törtek a felszínre.

A PSZ közösségi oldalán január 30-án megjelent bejegyzés szerint a szakszervezet Országos Vezetősége decemberben úgy döntött, részt kíván venni a kerekasztal munkájában. Galló Istvánné elnök azonban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, ezt a lépést sokan úgy értékelnék, mint nyílt kiállást a kormány és annak oktatáspolitikája mellett, a szakszervezet az irányváltást nem élné túl, mert a tagság ezt nem fogja elfogadni és tolerálni.

Ehhez képest – információink szerint – éppen a tagság akaratát képviselve kezdeményezte az Országos Vezetőség tagjainak többsége a kerekasztalhoz való csatlakozást. Tehát alulról jövő kezdeményezést próbáltak elfojtani.

Egy, a PSZ honlapján megtalálható dokumentum szerint már a 2017. július 3-a és 5-e között Székesfehérváron tartott kihelyezett vezetőségi értekezlet napirendjén szerepelt a „Döntés a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalban való részvételről”, és úgy tudjuk, már akkor a szakmai szervezetbe való delegálást támogatta a többség. December 18-án pedig újabb határozat született a kérdésben, amint azt Békési Tamás, a PSZ Zala megyei elnöke lapunknak elmondta, háromnegyedes többséggel.

A PSZ-ben egyébként szintén tisztújítás lesz június végén, és Gallóné január közepén már bejelentette: két ciklus után nem kíván ismét elindulni az elnöki tisztségért.