Nagyszabású terrorellenes művelet kezdődött Egyiptomban

A hadjárat a Sínai-félszigetet, a Nílus-deltát és a nyugati sivatagos területeket is érinti

MH/MTI – 2018.02.09. 08:39 –

Nagyszabású terrorellenes műveletet indítottak pénteken Egyiptomban a hadsereg és a rendőrség bevonásával.

Tamer er-Rifaai katonai szóvivő a tévében felolvasott közleményben jelentette be a terroristák, terrorszervezetek és bűnözők elleni átfogó biztonsági művelet kezdetét. A terrorellenes hadjárat a Sínai-félsziget északi és középső részét, de Egyiptom más részeit, a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati sivatagos területeket is érinti.

A műveletek célja az állam ellenőrzésének megszilárdítása a határátkelők környékén. Rifaai a lakosság együttműködését kérte, és arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy "azonnal jelentsék az ország biztonságát és stabilitását fenyegető elemeket".
A rendőrséget és a hadsereget teljes készültségbe helyezték.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a Szuezi-csatornánál, a Sínai-félsziget közelében található Iszmáilíja fölött megnövekedett a légi tevékenység.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistái ellen a Sínai-félsziget északi részén. Az összecsapásokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Az elmúlt év folyamán a szélsőségesek a civilekre is kiterjesztették támadásaikat.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök tavaly novemberben utasította a vezérkari főnököt, Mohamed Faríd Hegazít a szélsőségesek tevékenységének felszámolására három hónapon belül. Szíszit a Bir al-Abedben található Ravda mecset elleni támadás bőszítette fel, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket.