Kurdok fogták el az Iszlám Állam két hírhedt brit terroristáját

Megkínozta és lefejezte foglyait a Beatles néven hírhedtté vált csoport

MH/MTI – 2018.02.09. 07:42 –

Az amerikaiak támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szervezet tagjai elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet két keresett brit tagját - jelentette be Washingtonban egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő.

isis-beatles

A két terrorista annak a négytagú csoportnak volt a tagja, amelyet Beatles néven tartanak számon, és amely arról vált hírhedtté, hogy megkínozta és lefejezte túszait. Több mint két tucat ember lefejezése szárad a lelkükön, köztük James Foley és Steven Sotloff amerikai újságíróké, akikkel 2014-ben végeztek, illetve a 2013-ban lefejezett, szintén amerikai, segélymunkás Peter Kassigé. Ez a csoport fejezett le két brit segélymunkást és egy japán újságírót is.

Az AP hírügynökséggel közölték, hogy El Shafee Elsheikhet és Alexanda Amon Koteyt még január elején fogták el Szíria keleti vidékein. Elfogásukról először a The New York Times című lap adott hírt, s ezt erősítette meg csütörtökön este az amerikai hírügynökségnek a hadsereg tisztségviselője.

Az elfogás körülményeiről részleteket nem, csupán annyit közöltek, hogy az SDF átadta a terroristákat az Egyesült Államoknak és a terrorellenes harcban részt vevő koalíciós partnereinek.

A The New York Times információi szerint a brit állampolgárságú Elsheikh 2012-ben utazott szír földre, s először az al-Kaida terrorszervezethez, majd az Iszlám Államhoz csatlakozott. Ő az, aki vízbe fojtásos kínzással és keresztre feszítésekkel vált ismertté - fogalmazott korábban az amerikai külügyminisztériumi közlemény. Kotey a megalapozott gyanú szerint nagy valószínűséggel szintén részt vett a kínzásokban és kivégzésekben, valamint több száz külföldi terroristát toborzott az Iszlám Államnak.

A CNN hírtelevízió állandó Pentagon-tudósítójának információi szerint az amerikai és a koalíciós erők a többi között azt remélik, hogy az elfogott terroristáktól megtudják, hol lehetek a terrorcsoport több lefejezett áldozatának földi maradványai.

A Beatles néven hírhedtté vált csoport legismertebb terroristája az arab származású brit Mohammed Emwazi volt, akit Dzsihád John néven ismert meg a világ. 2015-ben, Rakka városának ostromakor, dróntámadásban végeztek vele.

HRW: Az iraki kurdok háborús bűncselekményeket követtek el dzsihadisták ellen
A Human Rights Watch (HRW) New York-i központú nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta meg pénteken az iraki kurd biztonsági erőket, hogy háborús bűncselekményeket követtek el az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet több száz elfogott tagja ellen, kivégezték és tömegsírba temették őket.

A kurd biztonsági erők egy volt tagja és hat helyi lakos beszámolója alapján a HRW azt állítja, hogy kurd harcosok - pesmergák - a Moszultól 70 kilométerrel északnyugatra lévő Száhel al-Maliha település egyik iskolaépületében tartottak fogva iraki és külföldi dzsihadistákat, majd a kurd rendőrség, az Aszajes tagjai Zumar helység közelébe szállították, kivégezték és tömegsírba temették őket.

"A rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján a rendőrök egy héten keresztül éjszakánként végezték ki a foglyokat, akár több száz férfit is tavaly augusztus 28-a és szeptember 3-a között. Az iraki és a kurd hatóságoknak azonnal és átlátható módon ki kell vizsgálniuk ezeket a vádakat, és bíróság elé állítani a tetteseket" - jelentette ki közleményében Lama Fakih, a HRW közel-keleti ügyekben illetékes igazgatóhelyettese.

Dindar Zebari, a kurd autonóm kormány nemzetközi koordinátora az AFP hírügynökség kérdésére tagadta, hogy ilyen kivégzések történtek volna. Az Aszajes parancsnoka szerint pedig az Iszlám Állam szóban forgó tagjai a kurd harcosokkal vívott harcban haltak meg, mielőtt Zumar közelében eltemették őket.

A HRW-nek nyilatkozó tanúk azonban azt állítják, hogy a dzsihadistákat mind főbe lőtték.