Megkezdődött a XXIII. téli olimpia

Tizenkilenc magyar sportolóért szurkolhatunk a pjongcsangi játékokon - A CAS elutasította az orosz sportolók fellebbezését

MH/MTI – 2018.02.09. 07:31 –

Bár a hivatalos megnyitóünnepségre csak pénteken délben kerül sor, a curling vegyespárosok és a síugrók selejtezőivel már csütörtökön megkezdődtek a küzdelmek a XXIII. téli olimpiai játékokon. A dél-koreai Pjongcsangban összesen 15 sportág 102 versenyszámában osztanak érmeket, 92 ország 2952 sportolója méri össze tudását a bő két hétig tartó viadalon. A magyar színeket 19 sportoló képviseli, ráadásul a mieinknek a gyorskorcsolyázók – főként a Liu-fivérek – révén az éremszerzésre is reális esélyük van.

A CAS elutasította az orosz sportolók fellebbezését

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány órával a megnyitó előtt elutasította 45 orosz sportoló és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna a phjongcshangi téli olimpián.
Egy nappal korábban 13 esetben hasonló döntést hozott a CAS.Ezzel véglegessé vált, hogy a viadalon 168 orosz versenyző lesz, akik semleges zászló alatt, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel indulnak.

Harmadszorra sikerült

Pjongcsang a 2010-es és a 2014-es téli játékok megrendezésére is pályázott, ám mindkétszer alulmaradtak Vancouverrel, illetve Szocsival szemben. A két vesztes próbálkozás azonban egyáltalán nem szegte kedvüket, harmadszor is nekifutottak, és ezúttal sikerrel jártak: 2011. július 6-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság durbani ülésén Pjongcsang a szavazatok több mint felét begyűjtve győzött, Münchent és Annecyt megelőzve.

A hideggel és az erős széllel is meg kell küzdeniük a sportolóknak

Pjongcsang Dél-Korea északkeleti részén fekszik, a fővárostól, Szöultól 180 kilométerre keletre található. A körülbelül 40 000 lakosú település 700 méteres tengerszint feletti magasságban terül el.

A sportolóknak ellenfeleik mellett a hideggel és a rendkívül erős széllel is meg kell majd küzdeniük. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé. Évtizedek óta nem kellett ilyen alacsony hőmérséklettel megbirkózniuk az olimpia résztvevőinek,
 Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb,  hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számolnak a szervezők. A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988-as, Calgary játékok tartja, ott mínusz 45 fokot is mértek.

gyorskoris lányokKónya Zsófia, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra (b-j) rövidpályás gyorskorcsolyázók a kangnungi olimpiai faluban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nézőket is óvják az időjárás viszontagságaitól

A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak. A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

Fűtött zokni, fűtött kabát

A hideg mellett ráadásul az erős szél is alaposan rontja a versenyzők hőérzetét, így több ország képviselői is speciális ruházat segítségével igyekeznek dacolni a mostoha időjárási körülményekkel. Az Amerikai Egyesült Államok csapata fűthető dzsekiket kapott a Ralph Lauren cégtől, az Osztrák Olimpiai Bizottság pedig mobiltelefonos alkalmazással fűthető zoknikkal látja el sportolóit.

A Kangnung Ice Arena lehet a magyar sikerek helyszíne

A versenyszámokat két nagy körzetben rendezik: a tengerparti Kangnung ad otthont a jeges eseményeknek, Pjongcsangban pedig a havas számokra kerül sor. A jégkorongtorna helyszíne a tízezer néző befogadására alkalmas Kangnung Hockey Centre és a hatezres Kwandong Hockey Centre lesz. Magyar szempontból  a Kangnung Ice Arena tekinthető a legfontosabb létesítménynek, hiszen itt bonyolítják le a gyorskorcsolyázók küzdelmeit, itt tizenkétezer ember szurkolhat a lelátókon.

Négy új szám a programban

A dél-koreai játékokon debütál a programban az alpesi sízők csapatversenye, a curlingesek vegyes páros küzdelme, a gyorskorcsolyázók tömegrajtos viadala mindkét nemnél. Szintén új szám lesz a hódeszásoknál az úgynevezett big air, ugyanakkor kikerült a programból a négy éve debütált párhuzamos műlesiklás mindkét nemnél. Az új számban hatalmas ugratókon kell különböző trükköket bemutatniuk az indulóknak.

Szuhorang, a fehér tigris és Bandabi, a fekete medve

pjongcsang kabalákSzuhorang és Bandabi, a pjongcsangi olimpia és paralimpia kabalái. Forrás: MTI

Az olimpia kabalafigurája a Szuhorang nevet viseli, a fehér tigris helyét a paralimpián a Bandabi nevű ázsiai fekete medve veszi majd át. Az ötkarikás játékok kabaláit 2016 nyarán ismerhette meg a közvélemény. A figurákat pályázat útján választották ki még 2014-ben, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2016-ban adta áldását a győztes pályaművekre.

A fehér tigris a koreai mitológia fontos része, az igazság, az erő és az oltalmazás megtestesítője. Szent állatként tisztelik, a kabalafigura neve, Szuhorang, a koreai védelem és tigris szavak összetételéből jött létre.

Bandabi a paralimpia kabalája lesz, a medve a bátorságot és az akaraterőt testesíti meg. Nevének első fele az állat hasán látható félholdra utal, míg második fele a játékok megünneplésére emlékeztet.

Felvonták a magyar csapat lobogóját, az ENSZ-főtitkár is meglátogatta versenyzőinket

16 20180209A pjongcsangi téli olimpia programbeosztása. Forrás: MTICsütörtökön délután ünnepélyes keretek között felvonták a magyar lobogót a kangnungi olimpiai faluban. Csapatunkat Jászapáti Petra és Kónya Zsófia rövidpályás gyorskorcsolyázók vezették fel, a ceremónia előtt  a sportolók otthonául szolgáló olimpiai falu polgármestere és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kölcsönösen megajándékozta egymást. Később Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is meglátogatta a csapatot, és sikeres versenyzés kívánt sportolóinknak.

Tizenkilencen képviselik Magyarországot

Pjongcsangban 19 fős lesz a magyar küldöttség, azaz nagyobb, mint az előző két alkalommal, ugyanis négy éve Szocsiban és nyolc esztendeje Vancouverben is 16-16 sportolónk indult.  A pénteki nyitóünnepségen Nagy Konrád gyorskorcsolyázó viszi a magyar zászlót.

A magyar indulók:
Alpesi sí: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja, Maróty Mariann
Gyorskorcsolya: Nagy Konrád
Műkorcsolya: Tóth Ivett
Rövidpályás gyorskorcsolya: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia
Síakrobatika: Swaney Elizabeth
Sífutás: Kónya Ádám, Szőcs Emőke

Kis magyar olimpiatörténelem

A magyarok eddig hat érmet szereztek a téli olimpiákon, ebből két ezüst és négy bronz, négy negyedik, öt ötödik, valamint három hatodik hely, azaz 51 pont (39 műkorcsolyában, 9 rövidpályás gyorskorcsolyában, 3 gyorskorcsolyában). A legutóbbi magyar érem 38 éve született, Lake Placidben a Regőczi Krisztina, Sallay András jégtáncpáros a második helyen végzett. Magyarország mind a 22 téli olimpián részt vett, összesen 275 sportolója indult.  

A gyorskorcsolyázóktól várhatunk érmeket

Rég volt már ilyen, de ezúttal túlzás nélkül kijelenthető, hogy – főleg rövid pályás gyorskorcsolyázói révén – Magyarország reális eséllyel száll csatába az érmekért. Elsősorban az 500 méteren világbajnok, 1000 méteren Európa-bajnok Liu Shaolin Sándortól várhatunk dobogós helyezést, de az sem lenne meglepetés, ha öccse, az 500 és 1000 méteres távon egyaránt vb-ezüstérmes Liu Shaoang, vagy éppen a férfi váltó érmet tudna szerezni


A XXIII., phjongcshangi téli olimpia magyar vonatkozású programja (magyar idő szerint):

Február 10., szombat:

Rövidpályás gyorskorcsolya:
Női 3000 m váltó elődöntő (Magyarország), női 500 m selejtező (Jászapáti Petra+1 magyar versenyző),
Férfi 1500 m selejtező (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor+1 magyar versenyző) és döntő 11.00

Február 11., vasárnap:

Alpesi sí:
Férfi lesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor?) 3.00

Február 12., hétfő:

Alpesi sí:
Női óriás-műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2.15 és 5.45

Február 13., kedd:

Alpesi sí:
Férfi kombináció (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) - lesiklás 3.30, műlesiklás 7.00

Sífutás:
Férfi (Kónya Ádám) és női (Szőcs Emőke) klasszikus stílusú egyéni sprint selejtező 9.30, döntő 12.00

Rövidpályás gyorskorcsolya:
Férfi 5000 m váltó elődöntő (Magyarország),
Férfi 1000 m selejtező (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor),
Női 500 m döntő (Jászapáti Petra?+1 magyar versenyző?) 11.00

Gyorskorcsolya:
Férfi 1500 m (Nagy Konrád) 12.00

Február 14., szerda:

Alpesi sí:
Női műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2.15 és 5.45

Február 15., csütörtök:

Alpesi sí:
Férfi szuperóriás-műlesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) 3.00

Sífutás:
Női szabadstílusú 10 km (Szőcs Emőke) 7.30

Február 16., péntek:

Sífutás:
Férfi szabadstílusú 15 km (Kónya Ádám) 7.00

Február 17., szombat:

Rövidpályás gyorskorcsolya:
Női 1500 m selejtező (Jászapáti Petra+1 magyar versenyző) és döntő,
Férfi 1000 m (Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?) döntő 11.00

Február 18., vasárnap:

Alpesi sí:
Férfi óriás-műlesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) 2.15 és 5.45

Február 19., hétfő

Síakrobatika:
Női félcső selejtező (Swaney Elizabeth) 2.00

Február 20., kedd:

Síakrobatika:
Női félcső döntő (Swaney Elizabeth?) 2.30

Rövidpályás gyorskorcsolya:
Női 1000 m (Jászapáti Petra+1 magyar versenyző)
Férfi 500 m (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor+1 magyar versenyző) selejtező,
Női 3000 m váltó döntő (Magyarország?) 11.00

Február 21., szerda:

Műkorcsolya:
Női rövidprogram (Tóth Ivett) 2.00

Február 22., csütörtök:

Alpesi sí:
Férfi műlesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) 2.15 és 5.45

Rövidpályás gyorskorcsolya:
Női 1000 m (Jászapáti Petra?+1 magyar versenyző?),
Férfi 500 m (Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?+1 magyar versenyző?)
5000 m váltó döntő (Magyarország?) 11.00

Február 23., péntek:

Műkorcsolya:
Női kűr (Tóth Ivett?) 2.00

Gyorskorcsolya:
Férfi 1000 m (Nagy Konrád) 11.00

Február 24., szombat:

Alpesi sí:
Csapatverseny (Magyarország) 3.00