Sokallják Karácsony igényeit az MSZP-ben

A szocialisták a választások után „új ruhában, új névvel” folytatnák, megszabadulnának a gyurcsányi idők, sőt az MSZMP súlyos örökségeitől is – értesültünk

Bán Károly – 2018.02.08. 03:36 –

Az MSZP legmeghatározóbb körei a párt teljes megújításán fáradoznak. Nem lenne meglepő, ha ez a választások után új néven következne be. A kérdés az, a folyamat Karácsony Gergellyel vagy nélküle következik-e be – értesültünk forrásainktól.

Több forgatókönyv is felmerült az MSZP-ben a jövőt illetően, bár egyelőre nemcsak a választások utáni, de a közeljövő is teljesen bizonytalan – mondta szocialista forrásunk. A Magyar Idők tegnapi cikke szerint már a párt megszűnését készítik elő. Forrásaink szerint kérdéses az is, mit hoz a hétvégi kongresszus. Leginkább maga Karácsony Gergely személye osztja meg a szocialista pártot, a Párbeszéd társelnöke ugyanis a közös miniszterelnök-jelöltségért cserében öt befutó helyet kért a Párbeszéd számára a közös listán. Az MSZP-ben azonban a hármat is sokallják – hallottuk informátorunktól. Akadnak olyanok a párt meghatározó emberei között, akik szerint nem is kell Karácsony, s főként nem kell a közös lista a Párbeszéddel, mert mi lesz, ha mégsem jön össze a parlamentbe jutáshoz szükséges tíz százalék. Karácsony kapcsán egyébként az LMP-s Sallai R. Benedek egy tévécsatornán azt mondta: „Magyar ember, ha meg is bocsát, nem felejt. Gergő már egyszer elárulta a saját pártját.”

Ami a választások utáni időket illeti, a kérdés szintén az: Karácsonnyal vagy nélküle? A legerősebb támogatottsága annak a jövőképnek van, hogy a megújulásra láthatóan képtelen párt, akár nevének eldobásával, „új ruhában, új névvel” folytassa, szabaduljon meg végre az MSZMP minden kóros örökségétől. Beleértve azt a korszakot is a kétezres évekből, amelyet Gyurcsány Ferenc és Őszöd neve fémjelez. Egyes ideológusok úgy gondolkodnak a pártban – magyarázta forrásunk – , hogy csak teljesen megújulva lehet elérni azt, hogy a tagság tömegesen lépjen át egy forradalmian megújuló formációba, amelyet némelyek (például a párt arcává lett Kunhalmi Ágnes) Karácsony Gergellyel szimbiózisban képzelnének el. Mások viszont egyáltalán nem. Bár a végső szót majd a pénzemberek mondják ki – hallottuk. A szintén párt megújításán fáradozó másik csoportot Mesterházy Attila és Molnár Zsolt nevével hozták összefüggésbe, bár utóbbit – Botka László támadásai óta – sokan „árulónak” tartják a pártban, pláne ahhoz a programhoz, amely éppen a teljes megújulást vette célba.

Egyelőre a választások utánra időzített megújulás helyett a jelenben a teljes szétesés látszik. Ennek jele Hiesz György gyöngyösi polgármester visszalépése a jelöltségtől és kilépése a pártból. Emögött is az áll sajtóhírek szerint, hogy az MSZP-ben felajánlották Fodor Gábornak, a Liberálisok elnökének, hogy egyéni körzetben méresse meg magát. Sőt, Hieszt Molnár Gyula pártelnök utasítására léptetik vissza, arra hivatkozva, kell a hely Fodornak. Az ATV.hu információi szerint az MSZP helyi szervezete tegnap egy emberként utasította el ezt az opciót.


Saját pártját támadta Szanyi Tibor

Hernádi Gyula most is az MSZP tagja és pont – jelentette ki Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson függetlenként induló politikusról. Szanyi a vásárhelyi rádió élő adásába telefonált be, ahol épp Hernádi volt a vendég. Az EP-képviselő leszögezte: kizártnak tartja, hogy a szocialista párt azért zárjon ki valakit, mert a baloldali értékeket jeleníti meg egy választási küzdelemben. – Nem lehet hagyni, hogy egy baloldali szavazó egy városban csak két jobboldali induló közül választhasson – szögezte le. A politikus hozzátette: nem helyes, hogy a helyi MSZP beállt a Jobbik jelöltje mögé, és rámutatott: Hernádi hűen képviseli azt az álláspontot, hogy a Jobbikkal nincs összefogás. A két és fél hét múlva sorra kerülő helyi választáson az MSZP Márki-Zay Pétert támogatja.
(VT)