Belgium védené az úton lévőket

Biztonsági őrök kerülnek az autópálya melletti pihenőkbe

MH – 2018.02.05. 15:36 –

Belgium intézkedésekkel igyekszik védelmet biztosítani azon polgárai számára, akik nem érzik magukat biztonságban.

 Jan Jambon belga belügyminiszter az embercsempészet és a migránsok elleni fellépés jegyében három intézkedést jelentett be. Az intézkedéscsomag aktualitását az adta, hogy két hete egy belga autópálya melletti pihenőhelyen 40 menekült támadt szolgálatban lévő rendőrökre, valamint napvilágra került, hogy felmérések szerint a hivatásos gépkocsivezetők 54 százaléka nem érzi magát biztonságban az utakon lévő migránsok miatt.

A jövőben öt, autópálya melletti pihenőt biztonsági őrök és kutyák fognak őrizni, az intézkedést magáncég megbízásával kivitelezik. A biztonsági őröknek rendőri intézkedési jogkörük nem lesz (ez azt jelenti, hogy senkit sem vehetnek őrizetbe és nem vizsgálhatnak át járműveket), de értesíthetik baj esetén a rendőrséget. Jan Jambon ezt azzal magyarázza, hogy a hangsúly elsődlegesen az intézkedés visszatartó erejére alapoz.

Emellett előre be nem jelentett akciók foganatosításával a helyi és szövetségi rendőrség napi szinten ellenőrzi a vasútállomásokat, autópályákat és a Zeeburgge-i kikötőt.

Az intézkedés realizálásához a rendőrség kötelékén belül átcsoportosításra lesz szükség. A rendőrök munkáját adminisztratív munkatársak segítik, akik a letartóztatott, dokumentumokkal nem rendelkező, illegális menekülteket kezelik. „Az intézkedések addig maradnak hatályban, amíg szükséges" – nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője, tudatta a Brussels Times.