Előre hozott fizetésemelés

November helyett már februárban megkapják a nagyobb bért az egészségügyi szakdolgozók

Jobbágyi Zsófia – 2018.01.25. 04:17 –

Módosították a kormány és a reprezentatív szakszervezetek közötti, 2016 nyarán kötött bérfejlesztési megállapodást, így az idén novemberben esedékes, nyolcszázalékos béremelést már januártól bevezetik, az emelt bért kapják az érintett egészségügyi szakdolgozók.

3.oldA tervezetthez képest korábban, január 1-jétől kapják az egészségügyi szakdolgozók, a korábbi megállapodás alapján egyébként csak novembertől esedékes, nyolc százalékkal emelt bért – jelentette be tegnap Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek, valamint a kamarák között.

A 2016 nyarán kötött megállapodás – amelyben meghatározták a béremelés ütemét 2019-ig – módosításának két oka volt a tárcavezető szerint. Egyrészt az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi a korábbi teljesítést, másrészt ezzel a lépéssel szeretnék elismerni az egészségügyben dolgozók munkáját.

A tavalyelőtti megegyezés értelmében az orvosoknak 2016 szep­temberében bruttó százhétezer, tavaly novemberben további százezer forinttal emelkedett az alapbérük, míg a rezidensek fizetése, szintén tavaly novemberben, ötvenezer forinttal lett több. A szakdolgozók alapbérét 2016 őszétől átlagosan 26,5 százalékkal növelték, tavaly novemberben pedig tizenkettővel.

A következő lépcső lett volna az idén novemberi, nyolcszázalékos emelés, ezt hozta most előre a kormány. Balog Zoltán hozzátette, 2019-ben ugyancsak nyolcszázalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók, így pedig 2016 szeptembere és 2018 januárja között az átlagbérek esetükben ötvenhárom százalékkal emelkednek. Hozzáfűzte, a mentődolgozók januártól külön is kaptak tíz százalék pluszt, az előre hozott nyolcszázalékos növelés pedig rájuk is vonatkozik.

A tárcavezető példaként említette, hogy ennek alapján egy négy-hat éves munkaviszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló alapbére a 2016. januári 268 607 forinthoz képest mostanra 382 354 forintra nő, a 2019-es emeléssel pedig már 412 900 forint lesz. A mostani döntés nyolcvanezer szakdolgozót érint, az idei költségvetésben tizenkilencmilliárd forintos pluszt jelent. A munkavállalók február 20-án bérkülönbözetként kapják meg az emelést, márciustól viszont már egyben, az emelt összeget utalják.

A bejelentéskor Cser Ágnes, az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke közölte, az eddigi „legnagyobb eredményt” érték el, a kormány megértette azokat az érveket, amelyeket felsorakoztattak a tárgyalások során. A bérmegállapodás módosítására azért volt szükség – folytatta –, mert az amúgy örvendetes 2017-es és idei minimálbér és a garantált bérminimum emelkedés miatt a korábban kialkudott bértáblában szereplő összegek összecsúsztak. Hangsúlyozta ugyanakkor, a sztrájktárgyalások folytatódnak a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között, egyebek mellett az egészségügyben, de műszaki-gazdasági területen dolgozók béremeléséről, a munkaruháról, a védőnők helyzetéről és a szakdolgozók fogászati ellátásáról is.