Tillerson: Oroszországnak vállalnia kell a felelősséget a szíriai vegyifegyver-támadásokért

Az amerikai külügyminiszter Moszkvának a szíriai helyzet rendezésében betöltött szerepét is vitatta

MH/MTI – 2018.01.23. 20:44 –

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a szíriai vegyifegyver-támadásokért - jelentette ki kedden Párizsban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

"Hétfőn is több mint húsz polgári lakos, főként gyerekek voltak gyanítható klórgáz támadás áldozatai" - mondta az amerikai diplomácia vezetője a vegyi fegyverek alkalmazása elleni, harminc ország által aláírt partnerségi együttműködésről szóló nemzetközi találkozón. "Akárki is követte el ezeket a támadásokat, Oroszországé a felelősség, a kelet-gútai áldozatok miatt, Szíriában" - tette hozzá.

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be hétfőn hajnalban egy olyan város bombázása során, amely felkelőcsoportok kezén van Damaszkusz közelében, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett. A Dúma városban történt klórtámadás 13 civil áldozata között nők és gyerekek is vannak.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2013-ban megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről.  "A kelet-gútai támadások alapján attól lehet tartani, hogy Bassár el-Aszad rezsimje folytatni fogja a vegyi fegyverek bevetését a saját népe ellen" - tette hozzá Rex Tillerson. 

A francia külügyi tárca szervezésében tartott  miniszteri szintű nemzetközi tanácskozás témája a szíriai vegyifegyver-támadások elkövetőinek felelősségre vonása, és az, hogy milyen lehetősége van a nemzetközi közösségnek azután, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi bizottság mandátumának meghosszabbítását. Az ENSZ és a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) mandátuma november 17-én járt le.

Az amerikai külügyminiszter a vétót külön is Moszkva szemére vetette. "Oroszországnak legalább abban kéne hagynia a vétóemelést vagy a tartózkodást a kérdésről tartandó minden jövőbeni szavazáson" - tette hozzá. Rex Tillerson általánosságban is vitatta az orosz szerepvállalást a szíriai válság rendezésében, beleérve a békefolyamatot is.

"Oroszország kudarca a szíriai vegyi fegyverek kérdésnek megoldásában felveti a teljes válság megoldásában betöltött szerepe hatékonyságának kérdését" - mondta az amerikai külügyminiszter. 

Franciaország eközben befagyasztotta 25 szíriai, francia, libanoni, valamint kínai jogi és természetes személy vagyonát, mert azt gyanítja, hogy támogatták "a szíriai vegyifegyver-program kidolgozását és megvalósítását". Az erről szóló két határozat kedden jelent meg a francia hivatalos közlönyben.

Franciaország által büntetett cégek között fémipari, elektronikai és világítástechnikai cégek vannak: a bejrúti székhelyű Electronic Katrangi Trading, az Nktronics, az ABC Shipping, a damaszkuszi Electronic System Group, a párizsi Smart Green Powxer, a Lumiere Elysées, és a Smart Pegasus. Viszont a szíriai vezetés egyetlen tisztségviselője sincs a szankcionáltak között. A francia külügyminisztérium elismerte, hogy "a szíriai politikai vezetés felelősségére nincs bizonyítéka".

Egy francia becslés szerint 2012 és 2017 között legalább 130 vegyi támadást követtek el a szíriai háborúban

Moszkva meghívta az ENSZ BT tagjait is a Szocsiban megrendezendő Szíria-konferenciára

Moszkva meghívta az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjait, valamint Egyiptom, Jordánia, Irak, Kazahsztán, Libanon és Szaúd-Arábia képviselőit az Oroszország, Irán és Törökország kezdeményezésére Szocsiban január 29-30-án megrendezendő Szíria-konferenciára - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség kedden.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök rendíthetetlen szövetségeseként ad otthont a szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusának nevezett egyeztetéseknek a Fekete tenger partján lévő üdülővárosban.

A meghívó szövege szerint a damaszkuszi kormány és az ellenzéki erők bevonásával tartott tanácskozás célja a lehető legszélesebb párbeszéd folytatása egy minden társadalmi szinten megújult Szíria létrehozása érdekében, megőrizve az ország területi épségét és függetlenségét. A dokumentum kiemeli, hogy a konferencia újabb löketet adhat az ENSZ égisze alatt megkezdett genfi rendezési folyamatnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban elmondta, hogy a szíriai kurdok képviselői is meghívást kaptak a kongresszusra, amelynek napirendjén a tervek szerint az új szíriai alkotmány kidolgozása és az annak alapján az ENSZ felügyelete alatt megatartandó választás szerepel majd.

A genfi egyeztetéseken részt vevő szíriai ellenzéki csoportok jelezték, hogy a világszervezet közvetítésével zajló tárgyalások megkerülésének tartják a Szocsiban megrendezendő kongresszust, ezért elutasítják azt.