Szélesre tárt kapuk a felsőoktatásban

Rétvári: Megszűnt a diplomás munkanélküliség

Korompay Csilla – 2018.01.19. 04:13 –

Felvételi rezsicsökkentésnek nevezte tegnap az Educatio kiállítás megnyitóján Rétvári Bence államtitkár, hogy már az első három helyre történő jelentkezés ingyenes.

EducatioNegyvenezernél is több látogatóra számítanak az Educatio szakkiállításon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud minden fiatal számára nyújtani – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap, a 18. Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján. Rétvári Bence a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: a diplomás munkanélküliség a fiatalok körében lényegében megszűnt – a frissen végzettek foglalkoztatási rátája 90,5 százalékos, míg az unióban 82,8 százalék –, jobbak az elhelyezkedési lehetőségek, mint öt vagy tíz éve, és a bérek is egyre magasabbak. Kitért a fiatalokat segítő kormányzati intézkedésekre, például arra, hogy megtérítik az első, sikeres nyelvvizsga árát és a KRESZ-vizsga díját, továbbá – egyfajta felvételi rezsicsökkentésként – ingyenes az első három helyre történő jelentkezés. Rétvári azt mondta: bíznak benne, ez is szélesebbre tárja a felsőoktatás kapuit a fiatalok előtt. Előnyként említette, hogy a Diákhitel 1 keretét jelentősen növelte a kormány, a Diákhitel 2 – amit a képzés közvetlen költségeire lehet fordítani – pedig kamatmentes lett, s ha valaki három gyermeket vállal, az állam lényegében kifizeti a tanítás költségeit. Az Új Nemzeti Kiválóság elnevezésű programra már négymilliárd forint áll rendelkezésre, ezzel ezerkilencszáz hallgató tanulmányait tudják támogatni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy másfél éve jóval szélesebb az iskolák lehetősége annak meghatározására, mi legyen a tananyag, amit oktatnak, húsz százalékban lehet eltérni a kerettantervtől, ezzel ki tudják alakítani saját profiljukat az oktatási intézmények, és megkímélik a diákokat a túlterheléstől is.

A Hungexpón rendezett Educatio oktatási szakkiállításon az idén már több mint százhatvan kiállítói pavilon várja a leendő hallgatókat, a három napon negyvenötezernél is több látogatóra számítanak.
A diákok tájékozódhatnak a felsőoktatási intézményekről, az ösztöndíjakról, az egyes szakmákról, a duál­is képzésekről, a nyelviskolákról és a kollégiumokról is.