Két öngyilkos merénylő ölt Nigériában

Legalább egy tucat ember meghalt

MH/MTI – 2018.01.17. 19:48 –

Legalább egy tucat ember meghalt és 48 megsebesült szerdán két öngyilkos merényletben az északkelet-nigériai Borno szövetségi állam fővárosa, Maiduguri egyik külterületén - jelentette a bornói katasztrófavédelmi ügynökség (SEMA).

A támadást a belső menekültek számára létesített Muna Garage tábor területén hajtották végre. Bello Dambatta, a SEMA vezetője elmondása szerint egy nő a helyi piacon, míg egy férfi a bejáratnál robbantotta fel magát. Utóbbi támadásában senki sem vesztette életét az elkövetőn kívül.

Habár a merényletet egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, a térségben a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet tagjai szoktak hasonló támadásokat végrehajtani, gyakran az említett tábor ellen is. Maiduguri pedig az egyik fő helyszíne a nigériai kormányerők és az iszlamisták közötti fegyveres konfliktusnak.

Szintén szerdán a terrorszervezet mintegy ötven harcosa megtámadott egy települést a Bornóval határos Kamerun északi részén, a támadásban legalább négyen meghaltak. A biztonsági erők tagjai később további négy, lefejezett holttestet találtak a térségben. A hatóságok feltételezése szerint azokról az emberekről van szó, akiket még a múlt pénteken raboltak el az iszlamisták.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik állítása szerint egy iszlám kalifátus létrehozásáért, ám az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezet nevének jelentése: tilos a nyugati oktatás. Habár a boko szó hausza nyelven hamisat jelent, sokan e szóval utalnak a nyugati oktatásra. A haram pedig arab eredetű szó, jelentése: tilos.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakost sújt súlyos élelmiszerhiány.