Sokféleségért felelős vezetőt nevezett ki az H&M

"Őszinte az elkötelezettségünk a sokféleség és a befogadás mellett"

MH/MTI – 2018.01.17. 18:30 –

Sokféleségért felelős vezetőt nevezett ki az H&M svéd divatárulánc azután, hogy a közelmúltban felháborodást váltott ki honlapja, amelyen egy kapucnis pulóverüket viselő fekete kisfiút "a legmenőbb majom a dzsungelben" képaláírással illettek.

A kinevezést kedden tette közzé honlapján a cég, amely szerdán az AP amerikai hírügynökséggel közölte, hogy a dolgozói kapcsolatokért globálisan felelős igazgatót, Annie Wút, a cég egy régi alkalmazottját bízta meg a sokféleség és befogadás vezetője globális posztjának ellátásával.

A cég Facebook-oldalán közölte, hogy "őszinte az elkötelezettségünk a sokféleség és a befogadás mellett, ezért neveztünk ki globális vezetőt e területre, hogy munkánkat előrevigye." 

A fekete kisfiú fotója alatti képaláírás miatt rasszistának bélyegezték az áruházláncot. A stockholmi székhelyű vállalat azzal védekezett, hogy nem szánt szándékkal készült a képaláírás. A Dél-Afrikai Köztársaságban a felirat olyan dühödt felzúdulást váltott ki, hogy tiltakozók feldúlták az H&M helyi üzleteit. Az Egyesült Államokban LeBron James kosárlabdázó és a rapper Diddy szintén felháborodásának adott hangot. A The Weeknd és a G-Eazy amerikai rapperek megszakították együttműködésüket a svéd céggel. 

Az eset jól példázza, milyen fontos, hogy a multinacionális cégek tekintettel legyenek a különféle kulturális nézetekre, érzékenységre a piacokon, ahol jelen vannak.