Novemberben az uniós átutalások is javították az ország külső pénzügyi pozícióját

A Magyar Nemzeti Bank közzétette adatait

MH/MTI – 2018.01.16. 11:04 –

Az előző havi minimális (7,5 millió euró) mínuszt követően ismét számottevő - 391 millió euró többlettel zárt novemberben a folyó fizetési mérleg. A tőkemérlegben az októberi 224 millió eurónál mintegy negyedével nagyobb, 278 millió euró uniós tőkeátutalást regisztráltak, így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegével kifejezett és az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség novemberben 667 millió euró volt, több, mint háromszorosa a novemberi 214 millió eurónak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján kedden közzétett friss adatokból.

Az áruforgalmi exportbevételek 194 millió euróval meghaladták az előző havit, az importkiadások 79 millió euróval alacsonyabbak voltak, ez 273 millió euróval javította a novemberi egyenleget az októberihez képest. A szolgáltatások kereskedelmi  aktívuma is 120 millió euróval 516 millió euróra javult bár az idegenforgalmi többlet minimális, 5 millió euróval szerényebb lett és 253 millió euróra rúgott. 

A hazautalt nettó munkajövedelmek és a külföldiek befektetésekből származó jövedelmének passzívuma egymással csaknem fillérre megegyezően - 13, illetve 14 millió euróval - de ellentétes irányba mozdult el, azaz semlegesen hatottak a havi változásra. A legnagyobb tételt ebben a működőtőke befektetések jövedelmei jelentik, a számított nettó profitkivonás 710 millió dollár körül mozog, októberben 712, novemberben 709 millió euró volt.