Ferenc pápa: Jogos a migránsokkal szembeni félelem

A Szentatya a migránsok és menekültek világnapján mutatott be misét

MH/MTI – 2018.01.14. 15:06 –

Jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat - hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén. 

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a migráció miatti kétségek és félelmek emberi szempontból teljesen érthetőek, nem számítanak bűnnek. Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek "befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást" - tette hozzá. 

A migráció humanitárius és biztonsági kérdés is
Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára szerint a migráció humanitárius és egyúttal biztonsági kérdés, mert segíteni is kell a rászorulóknak, de közben a biztonságot is garantálni kell.
Fischl Vilmos vasárnap az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy amikor keresztény emberek jóhiszeműen befogadnak migránsokat, menekülteket, bevándorlókat, azért teszik, mert hitük, identitásuk erre ösztönzi őket. Felvetődik, hol van az a határ, amikor felmerül, hogy már nem lehet befogadni bárkit - tette hozzá, kiemelve: vannak menekültek, akik szívesen alkalmazkodnak, de ez nem jellemző mindenkire. Véleménye szerint a keresztény identitást azért kell megvédeni, mert Nyugat-Európában gyenge a kereszténység.
Kiemelte: az evangélikus egyház adventkor adománygyűjtést hirdetett meg az észak-irakiak megsegítésére, a református egyház a szíriai református gyülekezetekkel próbálja felvenni a kapcsolatot. "Úgy tudunk segíteni, ha ott segítünk, ahol a probléma van" - mondta Fischl Vilmos.

Kifejtette, hogy a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. Megjegyezte, hogy a félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül "akadályokat" emelve.  

Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat! - mondta Ferenc pápa. Kifejtette, ehhez a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell - fűzte hozzá. Ferenc pápa beszédében a migránsok és menekültek világnapjára még augusztusban kiadott üzenetét idézte. 

A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt a világ 49 országának képviseletében, köztük nemrég érkezett migránsok és második generációs bevándorlók is voltak. A több nyelvű misén indiaiak, libanoniak, szíriaiak, mintegy 800 román, több mint 1200 ukrán, 2000 fülöp-szigeteki és kínai vett részt. Az imádságokat Nigériából, Kínából, Indiából, Szíriából, Ukrajnából és Etiópiából érkezett migránsok és menekültek olvasták fel. 

Ferenc pápa bejelentette, hogy mostantól az egyház minden év szeptemberének második vasárnapján rendezi meg a migránsok és menekültek világnapját, amely legközelebb 2019. szeptember 8-ra esik. 

Az egyházfő hétfőn újabb külföldi apostoli útra indul Chilébe és Peruba. A chilei fővárosban katolikus templomok elleni támadások előzték meg az egyházfő érkezését, köztük a Santa Isabel de Hungría, vagyis a magyarországi Szent Erzsébet plébániát is felgyújtották. Ez a pápa 22. külföldi látogatása, a hatodik Latin-Amerikában.