Tisztelgés a doni katasztrófa hősei előtt

„Áldozatuk tanúságul szolgál a nemzetnek, hogy józan politikával és előrelátó döntésekkel kell keresni a békét”

MH-összeállítás – 2018.01.13. 01:53 –

Egy háborúba sodródott ország áldozatait gyászoljuk, azokat a katonákat, akik hatá­rainktól sok száz kilométerre dúló harcokban áldozták életüket – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára a doni katasztrófa hetvenötödik évfordulóján.
A magyar 2. hadsereg elesett hőseire emlékeztek a doni katasztrófa hetvenötödik évfordulója alkalmából tegnap a fővárosban. Az emlékezésen – amelyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán rendeztek meg – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a magyar katonák a távoli hómezőkön a hazájuk, családjuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált.

„Áldozatuk tanúságul szolgál a nemzetnek, hogy józan politikával és előrelátó döntésekkel, az egység és az összetartozás erejének felmutatásával kell keresni a békét, és ezt a feladatunkat át kell adnunk az utánunk következő nemzedékeknek” – fogalmazott az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint. Mint folytatta, Magyarország végzetes huszadik századi történelmének tragikus évfordulóin megrendülten és tanúságokat keresve emlékezünk. „Két világháború borzalmas vérvesztesége, igazságtalan békerendszere, két ideológiai rendszer pusztítása és évtizedekig tartó idegen megszállást követő politikai csatározások, a hallgatás és elhallgattatás évtizedei után kötelességünk tisztelettel emlékeznünk a magyar második hadsereg hetvenöt évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára” – hangoztatta.

Felidézte, hogy 1943 januárjában, az ellenfeléhez nem mérhető felszereléssel és fegyverzettel rendelkező hadsereg katonái haltak hősi halált a szovjet fegyverek által vagy a fagy miatt, vagy kerültek évekre fogságba. „Egy háborúba sodródott ország áldozatait gyászoljuk, azokat a katonákat, akik határainktól sok száz kilométerre dúló harcokban áldozták életüket. Eközben a kényszerpályán vergődő Magyarország akkorra már rég elvesztette az önrendelkezés jogát a nagyhatalmi játszmában” – idézte fel az államtitkár.

A megemlékezésen a résztvevők koszorúkat helyeztek el, és gyertyát gyújtottak a hősök emlékére.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban 1943. január tizenkettedikén indította meg támadását, amelynek következtében a kétszázhétezer tagú magyar 2. hadsereg mintegy százezer katonája halt meg.