Már megvan az ítélet

George Soros szövetségesének tartják a magyar jelentés szerzőjét

Őry Mariann – 2018.01.13. 01:52 –

Keveset tudni az EP-jelentéstevő Judith Sargentini budapesti útjáról, az viszont régóta ismert, hogy a holland politikus súlyosan büntetné „a jogállamiság útjáról letévedt” Magyarországot.

Judith Sargentini 20180113 Judith Sargentini jelentéstevő (Forrás: Europa.eu)

Miután az Európai Parlament plénuma tavaly májusban erősen kritikus állásfoglalást fogadott el hazánkkal kapcsolatban, júliusban a parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottsága, a LIBE a holland Zöldbaloldal (Groenlinks) politikusát, Judit Sargentinit bízta meg a magyarország jogállamiságot értékelő jelentés elkészítésével. E dokumentum alapján dönt majd az EP arról, javasolja-e az Európai Tanácsnak, hogy indítson eljárást Magyarország ellen, ami az alapszerződés hetes cikkelyének aktiválásával akár szavazatmegvonást is jelenthet – ezt nevezik az uniós politikai szlengben „atombombának”.

A Zöldek (Greens/EFA) frakciójának akkori közleménye szerint Sargentini a sajtószabadság megsértése, a menekültek és kisebbségek jogsérelmei, valamint az egyetemek és nem kormányzati szervezetek (NGO-k) elleni kormányzati fellépés kapcsán is javaslatokat tesz majd. A holland politikus szerint „az EU-nak többet kell tennie Orbán Viktor bírálatánál, mert úgy tűnik, a magyar kormány boszorkányüldözést folytat minden ellen, ami egy egészséges, a jogállamiságot tiszteletben tartó demokráciához tartozik”. „Ha egy ország nem képes többé biztosítani közös értékeinket, logikus lépés megvonni a szavazatát. Nem engedhetjük meg, hogy Magyarország blokkolja az unió közös problémáit megoldó nagyon szükséges lépéseket” – írta Sargentini.

Az 1974-es születésű, amszterdami Sargentini saját bevallása szerint politikailag aktív családból származik, szülei gyakran vitték tüntetésekre, például az atomfegyverek hollandiai elhelyezése ellen. Történelem szakon végzett, politikai karrierjét pedig a PSJG-ben, a Pacifista Szocialista Párt (PSP) ifjúsági szervezetében kezdte, amely később a Zöldbaloldallal egyesült. Többek között önkormányzati képviselő volt, majd alapítványi lobbistaként is dolgozott Dél-Afrika ügyében. Tizedik éve, 2009 óta EP-képviselő, itt is folytatta Afrika támogatásával kapcsolatos tevékenységét.

A DCLeaks hackercsoport 2016-ban rengeteg dokumentumot szivárogtatott ki George Soros alapítványa, az Open Society Foundations adatbázisából. Ezek közé tartozik a Kumquat Consult tanácsadó cég jelentése is, amelyben arról tájékoztatták a Soroshoz tartozó Open Society European Policy Institute-ot, hogy a 2014–19-es ciklusban kik azok az EP-képviselők, akik megbízható szövetségesnek számítanak, ha a Soros-alapítvány értékei­nek támogatásáról van szó. Ezen a listán rajta van Sargentini is. A zöldpárti politikus már egy korábbi, Magyarországról szóló EP-vitában is azt sürgette, hogy vegyék el hazánk szavazati jogát, mivel szerinte csak így térhet vissza az ország az ő értelmükben vett demokrácia útjára.

Judith Sargentini kedden érkezett Magyarországra, tájékozódó útjáról azonban keveset tudni – lapunk többszöri érdeklődésre sem tudott meg részleteket a programjáról. A politikus találkozott Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, aki szerint Sargentini alapvető tényekkel és körülményekkel nem volt tisztában a magyarországi helyzettel kapcsolatban.