Alakul a német kormány

Kiegyezett Merkel és Schulz a koalíciós tárgyalások megkezdéséről

Harle Szilvia – 2018.01.13. 01:49 –

Egy lépéssel közelebb került az újabb német nagykoalíció létrejöttéhez Angela Merkel kancellár, ugyanis az országot 2013 óta kormányzó pártok képviselői megegyeztek az újabb közös kormány megalakításáról szóló egyeztetések megkezdéséről.
Sikerrel zárultak pénteken Berlinben a múlt vasárnap óta tartó, úgynevezett szondázó egyeztetések a Németországot 2013 óra kormányzó nagykoalíció megújításáról. A több mint 24 órán át tartó utolsó fordulót követően ugyanis Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, valamint a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) vezető Martin Schulz közös sajtótájékoztatón bejelentette, megegyeztek a közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdéséről.

Az MTI tájékoztatása szerint mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyeztetés eredményével. Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban. Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet.

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés, az SPD-nél viszont a nagykoalícióval szembeni ellenállás miatt várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni azt. Az SPD vezetőinek január 21-én rendkívüli pártkongresszuson kell megszerezniük a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koa­líciós tárgyalást. Angela Merkel és Horst Seehofer mindehhez sok sikert kívánt Martin Schulznak, aki kiemelte, bízik abban, hogy sikerül a kongresszusi küldötteket és a párt tagságát megnyerni a nagykoalíció megújításához.

A szondázó tárgyalások eredményét összefoglaló dokumentum kapcsán Angela Merkel elmondta, az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya is lesz, és az EU-po­litikában szorosan együttműködik Franciaországgal. Az egyeztetést követően nyilvánosságra hozott dokumentumban egyebek mellett kiemelték: „fellépünk egy közös európai menekültügyi rendszerért”, amelynek része „egy méltányos elosztási mechanizmus a védelemre szorulók számára”. Hozzátették, hogy támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket.

Emmanuel Macron francia elnök Párizsban közölte, „boldog és elégedett” a német konzervatívok és a szociáldemokraták között létrejött megállapodás miatt.