Lemondta londoni látogatását Trump

„Pöcegödör országokról” beszélt az elnök

Ulicza Tamás – 2018.01.13. 01:48 –

Hiába visszakozott, mondta le februári londoni látogatását, továbbra is érvényes Donald Trump meghívása – közölte a Downing Street.

Továbbra is érvényes Donald Trump amerikai elnök londoni meghívása a brit kormány szerint. Ugyanakkor Trump látogatásának időpontját egyelőre nem jelölték ki. A Downing Street szóvivője szerint az Egyesült Államok Nagy-Britannia egyik legrégebbi és legmegbecsültebb szövetségese, a két ország erős, mély partneri kapcsolata fennmarad.

A szóvivő arra reagált péntek délutáni közleményével, hogy Trump nem sokkal korábban Twitter-üzenetben jelentette be: nem vesz részt az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének februári avatóünnepségén. Trump azzal indokolta londoni látogatásának lemondását, hogy a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzat „bagóért” adta el a belvárosi Grosvenor Square-en lévő jelenlegi nagykövetségi épületet, és most neki kellett volna felavatnia az 1,2 milliárd dollárért felépített új diplomáciai képviseletet. Az új nagykövetségről valójában még George W. Bush döntött.

A brit miniszterelnöki hivatal illetékesének nyilatkozata egyébként nem a februárra tervezett útra, hanem az állami látogatásra szóló meghívásra vonatkozik, de egyelőre az sincs napirenden.

Elégedettségét fejezte ki a látogatás elmaradása miatt pénteki nyilatkozatában Sadiq Khan, London polgármestere. A polgármester már többször követelte Trump meghívásának visszavonását.

Eközben „pöcegödör országoknak” nevezte Donald Trump a Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit, miközben törvényhozókkal vitatkozott csütörtökön a Fehér Házban a bevándorlásról – közölte az amerikai sajtó a tanácskozáson jelen lévő Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva. A tanácskozás éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedélyről folyt. Trump a Twitteren azt írta: keményen fogalmazott, de nem ezeket a szavakat használta.


Ködösítés Korea ügyében

Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok teljes felfüggesztésére szólított fel az Uriminzokkiri észak-koreai honlap pénteken, mert a hadgyakorlatokat tartja minden baj eredőjének a Koreai-félszigeten. Szöul és Washington korábban úgy döntött, hogy a dél-koreai téli olimpia végéig elhalasztja a közös műveleteket. Eközben Donald Trump amerikai elnök a The Wall Street Journal című amerikai lapnak csütörtökön azt mondta: „Lehet, hogy nagyon jó a kapcsolatom Kim Dzsong Unnal.” A kérdésre azonban, hogy beszélt-e az észak-koreai vezetővel, csak annyit felelt: „Nem mondom, hogy igen, sem pedig azt, hogy nem”.