Kiemelt szerepe lesz idén a versenyképességnek

Varga Mihály: Felértékelődik a digitalizáció, a robottechnika, valamint az ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztések, s ezt a magyar cégeknek is szem előtt kell tartaniuk

Putsay Gábor – 2018.01.13. 01:45 –

A kormány már külön figyelmet tud fordítani a hazai cégek versenyképességének megőrzésére és emelésére, valamint az induló vállalkozások támogatására – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az idén a digitalizációs kihívásokra is fel kell készül­niük a cégeknek.

Varga Mihály 20180113 „Tovább bővült a Széchenyi Kártya Program működési köre” (Fotó: NGM)

Csak erős gazdasági alapokra és sikeres vállalkozásokra támaszkodva építhetünk fejlődő társadalmat – jelentette ki tegnap Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor. Hangsúlyozta: a kabinet arra törekszik, hogy minden gazdaságfejlesztést érintő területen emelje a vállalkozások versenyképességét, az adórendszertől a szakképzésig. Ennek megfelelően folytatódik az iparosítási program, és a köztehercsökkentés is.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a kormány ma már külön figyelmet tud fordítani a nagyvállalatok versenyképességének megőrzésére és a hazai kis- és középvállalatok (kkv) versenyképességének emelésére, valamint az induló vállalkozások támogatására. A tárcavezető kiemelte: a múlt év második felében, a kihelyezhető hitelösszegek megduplázásával tovább bővült a Széchenyi Kártya Program, valamint sikeres a Széchenyi Tőkebefektetési Alap működése is. Varga Mihály rámutatott: Az eredeti célkitűzéssel összhangban a kormány tavaly augusztus végén elindította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapot és az Irinyi II. Kockázati Tőkealapot is. Mindezeken túl már elkezdték előkészíteni az Irinyi I. Tőkealap és a hazai kkv-k Budapesti Értéktőzsdén való megjelenését ösztönző Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap felállítását is – tette hozzá a miniszter. És jelezte azt is, hogy idén egyre inkább felértékelődik a digitalizáció, a robottechnika, illetve az ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztések, ezt a magyar cégeknek is szem előtt kell tartaniuk a világméretű gazdasági versenyben. Varga Mihály elmondta, hogy csak az első háromnegyedév adatai állnak rendelkezésre, tavaly vélhetően négy százalék fölött bővült a magyar gazdaság, s ebben jelentős szerepet játszottak a sikeresen működő vállalkozások.

A hónap beruházója elismerésben az alumínium gépjárműalkatrész-gyártó Hydro Extrusion Hungary Kft. és a csomagolóanyag-gyártó Edelmann Hungary Packaging Zrt. részesült. A hónap kis- és közepes vállalata díjat biztonságtechnikai rendszerek kivitelezésével foglalkozó Opti-Cost Kft. és az állatgyógyászati készítményeket gyártó Lavet Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft. vezetői vehették át. A hónap startup vállalata az egyedülálló játszótéri játékokat készítő MagikMe lett. A kategória másik győztese, az AXS Motionsystem Kft. az induló vállalkozás ergonómiai kiértékelő rendszer fejlesztésével foglalkozik.