Az áremelkedések üteme egyelőre a jegybanki inflációs cél alatt van

Decemberben jelentősen, csaknem hét százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk

Putsay Gábor – 2018.01.13. 01:40 –

Az újabb év eleji adócsökkentések miatt átmenetileg lassul az infláció, viszont év végére a fogyasztói árak növekedése tartósan is elérheti majd a jegybank háromszázalékos középtávú célját.
Kissé lassult a pénzromlás üteme tavaly az év utolsó hónapjában, ugyanis a novemberi, 2,5 százalékos inflációt követően decemberben 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a távirati iroda beszámolója szerint elmondta: az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet. Közölte: az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál. Az élelmiszerektől és üzemanyagoktól megtisztított maginfláció csaknem az inflációval azonos, 2,3 százalékos volt a múlt év egészében, decemberben 2,6 százalékot ért el, megegyezően a novemberivel. A legnagyobb mértékben decemberben átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

Nyeste Orsolya az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője közölte: összességében a legfrissebb adatok nem írják felül inflációs előrejelzéseiket. Az idén továbbra is lassú, fokozatos emelkedésre lehet számítani az inflációban, ami viszont az év második felében feltehetően tartósan is eléri majd a jegybank háromszázalékos középtávú célját. A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának általában vett laza irányultsága azonban továbbra is megmarad. Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője elmondta, az év első negyedében az adóintézkedések – például a hal és az internet áfájának csökkentése – miatt lassulhat az infláció, akár két százalék alá is csökkenhet, december végére viszont elérheti a háromszázalékos szintet.