Más rendszámkombinációra lesz szükség nyolc év múlva

Miután felgyorsult az új és használt autók forgalomba állítása, idén nyárra kifut a P betű,és az illetékeseknek lassan dönteniük kell, milyen azonosítási formát vezetnek be hazánkban

MH-összeállítás – 2018.01.13. 01:34 –

Felgyorsult a rendszámok kiadása, a 2016 decemberében kezdődött P-s rendszámok 2018 nyarára valószínüleg kifutnak, míg három betű, három szám rendszer 2025-re fogyhat el. A Magyar Autóklub utána olyan rendszert szeretne, amelyben a rendszám megfelelő információt tud nyújtani a gépjárműről és a használójáról.
Decemberig kicsivel több mint kétszázhatvanhatezer P betűs rendszámot bocsátottak ki a hatóságok Magyarországon, és ez azt jelenti, hogy a 2016 decemberében kezdődött P-s rendszámok kiadása valószínűleg 2018 nyarára befejeződik. A Hiradó értesülése szerint korábban 2030-ra várták az illetékesek a három szám és három betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy mindez jóval korábban 2025-re megtörténhet. Azt, hogy utána milyen rendszámok lesznek, egyelőre nem tudhatjuk – közölte a Híradó.hu nyomán az InfoRádió.

Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese elmondta: néhány betűkombinációt eleve kizárnak. Például O betűvel, az összekeverhetőség miatt nem kezdődik rendszám. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában több gépkocsi-azonosítási rendszer létezik. Svájcban például a tulajdonos birtokolja a rendszámot, így az is egy rendszámot használ, akinek egyszerre több autója van. Elterjedt és hasznos – és ennek bevezetése már többször szóba került nálunk is – a terület szerinti rendszámok kiosztása, amely megyére vagy valamilyen területi körzetre, nagyobb városra vonatkozik. – A Magyar Autóklub mint a magyar autós társadalom érdekvédelmi szervezete, azt az álláspontot fogja képviselni, hogy olyan, Európában már működő és bevált rendszer váltsa le a három betű, három szám kombinációt, amely megfelelő információkat tud nyújtani a gépjárműről és annak használójáról – hangsúlyozta Marinka István.

Hozzátette: az új típusú rendszámnak olyannak kell lennie, hogy évtizedekre lekerüljön a kérdés a napirendről.