A Real Madrid 250 millió eurót sem sajnált Lionel Messiért

Labdarúgás. A Der Spiegel és az El Mundo kinyomozta, hogy négy és fél éve, a walesi Gareth Bale megszerzése előtt a királyi klub meg akarta szerezni a Barcelona első számú csillagát

RR – 2018.01.13. 01:29 –

A január általában a friss átigazolási híreké a futballban, de néha egy régi is kelthet szenzációt. Két tekintélyes európai lap, az egyaránt az EIC csoporthoz, a European Investigative Collaborationhöz tartozó német Der Spiegel és a spanyol El Mundo megszellőztette, hogy Lionel Messiért 2013 nyarán 250 millió eurót ajánlott a Real Madrid.

Messi 20180113 Lionel Messi egész eddigi profi pályafutása során csak a Barcelona színeiben játszott klubmérkőzést. Szinte nem is lehet őt elképzelni más csapatban (Fotó: Reuters - Albert Gea)

Amikor a Real csatárt keresett Cristiano Ronaldo és Karim Benzema mellé, legenda született.

Öt évvel ezelőtt állítólag a „királyi klub” Lionel Messit akarta leszerződtetni, fel is vette a kapcsolatot a játékos akkori ügyvédjén, Inigo Juárezen keresztül Jorge Messivel, az ügynöki szerepet is ellátó édesapával.

Az ajánlat szerint a Madrid nyolcéves kontraktust kínált, évi nettó 23 millió eurót fizetett volna Lionel Messinek, egyet pedig az édesapjának. Úgy szerezte volna meg a focista játékjogát, hogy kifizeti a Barcelonával kötött akkori érvényes szerződésében szereplő 250 millió eurós kivásárlási árat. A Real Madrid cáfolta a megjelentek valóságtartalmát, a két lap ugyanakkor még olyan apró részletekkel is szolgált, amelyek szerint egy magánrepülőgépen került sor a találkozóra. A Madrid egyébként akkor végül leszerződtette Gareth Bale-t.

Nagy bátorság lenne, főleg fél évtized távlatából állást foglalni, történhetett-e mindez a Spiegel és az El Mundo nyomozásának megfelelően. Talán annyi megengedhető: nagyon erős képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki egy klubcsapatban lássa Lionel Messit és Cristiano Ronaldót, hiszen mindkettő ragaszkodik a vezérszerephez. Minden más könnyebben elképzelhető, bármennyire is hirdeti a két klub, hogy – legalábbis a legjobbjaikra – „meg nem támadási szerződést” kötöttek.

Ugyanakkor érdemes talán figyelni arra is, hogy 2013-ban még a 250 millió euró csillagászati összegnek számított az átigazolási pia­con, tavaly Neymar 222 millió eurója erősen megközelítette már. Nem szólva arról, hogy a tenden­ciákat látva a Barcelona is kapcsolt, s a legutóbbi szerződéshosszabbításnál, tavaly novemberben 700 millió euróra növelte Lionel Messi kivásárlási árát.