Közös koreai női jégkorongcsapat indulhat az olimpián

A dél-koreai sportminiszter-helyettes ötlete szerint a NOB bővített keretet engedélyezhetne

MH/MTI – 2018.01.12. 11:28 –

A dél-koreai sportminiszter-helyettes javaslatot tett arra, hogy a februári, phjongcshangi téli olimpián Dél- és Észak-Korea közös női jégkorong-válogatottat indítson. A tervet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is megvitatja.

Ro Tae Kang a két Korea közötti sporttémájú megbeszélésen javasolta, hogy az olimpián házigazdaként szereplő dél-koreai válogatott helyett közös csapat lépjen jégre. A felvetést egyelőre a Koreai Köztársaságban sem fogadták örömmel, a kritikusok szerint az észak-koreai játékosok helyeket vennének el a dél-koreaiaktól, és ráadásul a játékosok sem tudnának összeszokni a tornáig hátralévő közel egy hónap alatt. A sportminiszter-helyettes ötlete szerint a NOB nem az eredetileg kiírt 23, hanem például 35 fős keretet engedélyezhetne az olimpiára.

A két Korea a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) rendezvényein egymás ellen mérkőzik, például a tavalyi divízió II/A-világbajnokságon a déliek 3-0-ra nyertek az északiak ellen, ám az olimpia - ahogy arra Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF vezető testületének, a tanácsnak magyar tagjaként felhívta a figyelmet - nem IIHF-, hanem NOB-rendezvény. A női világranglistán a dél-koreai csapat a 22., az északi a 25.

"Nem csak most, hanem a háttérben már régóta folynak az egyeztetések a közös csapatról. Minden fontos dologban a NOB dönt majd, természetesen egyeztetve az IIHF-fel" - mondta az MTI-nek Kolbenheyer, aki az olimpián a női hokitorna főnöke is egyben.

A Koreai NDK-ból egyetlen sportoló sem szerzett olimpiai indulási jogot, ugyanakkor műkorcsolyában ketten szabadkártyát kaptak.