Kitartanának az iráni atomalku mellett a nagyok

Eddig senkinek nem volt jobb ötlete – foglalta össze a brüsszeli tárgyalások résztvevőinek véleményét a brit külügyér, közben Trumpot győzködik, írja alá a folytatást

Veczán Zoltán – 2018.01.12. 04:21 –

Gyakorlatilag minden Brüsszelben egyeztető fél az iráni atomprogrammal kapcsolatos, két éve működő egyezség folytatása mellett szólalt fel, s csak óvatosan bírálták a perzsa államban zajló tüntetések körüli anomáliákat – kivéve Washingtont.

ZarífSzergej Lavrov orosz és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)
Feszült hangulatban kezdődtek meg tegnap a „hatok” – Németország, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország –, valamint Irán közötti, utóbbi nukleáris tevékenységével kapcsolatos paktum folytatásáról szóló külügyminiszteri szintű egyeztetések Brüsszelben. Emlékezetes ugyanis, hogy Donald Trump amerikai elnök még nem írta alá azt a háromhavonta esedékes nyilatkozatot, amely szerint a perzsa állam betartja az abban foglaltakat, s ennek határideje pénteken jár le. Így Teherán még szerdán közölte, ha az Egyesült Államok felmondja az Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben kötött megállapodást, a perzsa állam fokozni fogja nukleáris tevékenységét, különösen az urándúsítást.

Washington részéről Rex Tillerson külügyminiszter egy interjúban kifejtette, a nukleáris megállapodás egyes részleteinek javításával próbálják majd eloszlatni Trump fenntartásait, ugyanakkor a Fehér Ház közleményben adott hangot aggodalmának az iráni tüntetések résztvevőinek sorsáért. Ennek kapcsán a tárgyalásokat megelőzően német részről Sigmar Gabriel külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy bár Washington jogosan fejezte ki aggodalmát az iszlám köztársaság közel-keleti tevékenysége miatt, fontos lenne különválasztani az iráni nukleáris megállapodás kérdését Teherán egyéb, széles körben bírált tevékenységeitől.

Hasonlóképpen a téma megfelelő fórumokon való megvitatását javasolta az EU részéről Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, aki sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta: az Európai Unió továbbra is kiáll a működő iráni nukleáris egyezmény mellett, amelyhez még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentései szerint is tartják magukat a perzsák, és amely biztonságosabbá teszi a világot. Párizs és London képviselői is hangoztatták, hogy a szerződésnek nincs alternatívája. Boris Johnson, a brit diplomácia vezetője magát az egyezséget is „jelentős diplomáciai teljesítménynek” nevezve úgy fogalmazott, „eddig senki nem állt elő jobb ötlettel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyancsak az atomprogram mellett tört lándzsát – ezt azonban még szerdán jelentette ki, amikor Moszkvában fogadta Mohamed Dzsavád Zarífot.