Százegy év házasság

Három legendás írópár kapcsolatát idézték meg a Várkert Bazárban

Petrovics Gabriella – 2018.01.12. 03:17 –

Három párt, hat tehetséges 20. századi írót idéztek meg szerda este a Várkert Bazárban az Irodalmi szerelmek című esten a meghívott vendégek. A beszélgetéssel és felolvasószínházzal egybekötött esten arra is keresték a választ, mi tart össze két alkotó embert évtizedeken át.

Hat tehetség, hat alkotó a 20. századi magyar irodalomból. Három legendás szerelem. Összesen százegy év házasságban. Közös művek, közös gondolatok, közös szellemi műhely. Egymásra hatás, lángolás, szakítás, kitartás, vita. Könyvek, versek, esszék. Budapest, Debrecen, Szekszárd, Róma. Befejezhetetlen szerelmek történetét idézték meg szerda este a Várkert Irodalom szezonkezdő estjén a Várkert Bazárban, ahol a legnagyobbakra emlékeztek a meghívott vendégek – levélben, naplóban, versben, prózában.

Juhász Anna, az esemény háziasszonya az est elején kiemelte: Szabó Magda és Szobotka Tibor, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós nemcsak kortársak és szinte szomszédok voltak, hanem ugyanannak a szellemi közösségnek a tagjai. Buda Attila irodalomtörténész elmondta, a három tehetséges írópárt az Újhold című szépirodalmi folyóirat és a hatójuk között lévő szellemi-költészeti-emberi kötelék hozta össze. Singer Magdolna író, gyásztanácsadó szerint nem lehet hétköznapi mércével mérni ezeket a kapcsolatokat.

Szabó Magda és Szobotka Tibor 1947-ben kötöttek házasságot, harmincöt évig, Szobotka haláláig éltek együtt, férje halála után Szabó Magda lett hagyatékának gondozója. Szabó Magda kézírásos örökségének talán legjelentősebb darabja a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-től 1990. február 27-ig vezetett napló. A magára maradt asszony és írótárs rögzített belső monológja ez – a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket.

Polcz Alaine és Mészöly Miklós 1949-ben házasodtak össze, és ötvenhárom évig, Mészöly Miklós haláláig éltek együtt. Kettejük házasságát a bilincs és a szabadság kettőssége jellemezte leginkább – erről a nemrég megjelent A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997 című kötetben olvashatunk. Singer Magdolna Polcz Alaine munkatársa, tanítványa volt, szoros kapcsolatban álltak. A gyásztanácsadó haláláig látogatta a beteg, fájdalmakkal küzdő Alaine-t. A leginkább a fájdalomhoz való viszonya lepte meg Singer Magdolnát, aki hangsúlyozta, hogy a fizikai fájdalom életörömmel vegyült Polcz Alaine utolsó hónapjaiban. Juhász Anna pedig azt emelte ki, hogy levelezéskötetüket olvasva a tisztelet az, ami mindvégig jelen van mindkét fél részéről.

Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs 1944-ben házasodtak össze, tizennégy évig éltek együtt, 1958-ban váltak el, azonban szellemi kapcsolatuk és barátságuk Nemes Nagy Ágnes haláláig megmaradt. Sőt, az esten Singer Magdolna, aki látogatta a nagybeteg Polcz Alaine-t, úgy emlékezett vissza, hogy Alaine szerint Nemes Nagy Ágnes haláláig szerette férjét.

A három nem hétköznapi írópár műveiből Radnay Csilla és László Zsolt színművészek olvastak fel napló- és versrészleteket az est során.