Börtön jár Franciaországban a szexuális zaklatásért

Ismét az erőszak a téma a francia sajtóban: harcos feministák a nemi erőszak bagatellizálásával vádolják a #metoo-mozgalom ellen felszólaló értelmiségi nőket

Sárdi Krisztina – 2018.01.12. 02:59 –

Kedd óta minden jelentősebb francia napi- és hetilap címlapon foglalkozik a Catherine Deneuve és társai által írt nyílt levéllel. A #metoo-kampányra adott reakció harcos feminista körökben óriási felháborodást váltott ki, és nemcsak Franciaországban.

A kezdetben legitim szexuális zaklatás elleni fellépés mára boszorkányüldözéssé vált, mely csak rájátszik a nők áldozati bárány szerepére. A férfiaknak joguk van „ostromolni” a nőket, a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem bűntény, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió – olvasható a Le Monde napilap véleményrovatában két napja megjelent nyílt levélben, amelyet száz nő – értelmiségi, színész, médiaszemélyiség – írt alá, például Catherine Deneuve filmcsillag és Catherine Millet írónő. A #metoo (franciául #balancetonporc, vagyis leplezd le a disznót)-kampány azon gyakorlata ellen is felszólalnak, hogy a megvádolt férfiaknak sem reagálni, sem védekezni nincs lehetőségük, a mozgalomban részt venni nem kívánó nőket pedig árulónak vagy bűnrészesnek bélyegzik.

A levélírókra rögtön össztűz zúdult a közösségi médiában, főleg a Twitteren, ahonnan egyébként az egész kampány elindult, illetve a sajtóban is, noha a liberális Libération napilap tegnapi száma egészen kesztyűs kézzel bánt Deneuve-ékkel. Caroline de Haas harcos feminista és mintegy harminc nőjogi aktivista a Franceinfo televízió honlapján szerdán közzétett válaszában úgy vélte, hogy az aláírók saját népszerűségüket kihasználva, megpróbálják „visszazárni a palackot, amelyből éppenhogy kiszabadult a szellem”, így bagatellizálják a nemi erőszakot és például a tömegközlekedésen történő zaklatást, amely Franciaországban igen gyakori. Marlène Schiappa, az egyenjogúságért felelős francia államtitkár a France Culture rádióban kijelentette, „a levél szánalmas, egyes elemeiben mélyen sértő és hamis”. Arra is emlékeztetett, hogy a francia törvények szerint bűncselekmény a szexuális zaklatás a járműveken, és három év börtönbüntetéssel vagy hetvenötezer euró büntetéssel jár. Asia Argento olasz színésznő, aki az elsők között vádolta meg Harvey Weinsteint, szintén a Twitteren ítélte el a levél száz aláíróját, mondván, megmutatták a világnak: visszafordíthatatlanul lobotomizálta őket nőgyűlöletük.