Hazai pálya várja csapatunkat Varasdon

Kézilabda. Bízik a fiatalokban és a magyar szurkolók segítségében Lékai Máté a horvátországi Európa-bajnokságon

Salánki Miklós – 2018.01.12. 02:51 –

Ma a Svédország–Izland mérkőzéssel kezdődik férfi kézilabda-Európa-bajnokság Horvátországban. A magyar válogatott első ellenfele szombaton este Dánia lesz. Az év legjobb hazai férfi kézilabdázójának megválasztott Lékai Mátéval megfiatalított csapatunk esélyéről is beszéltünk.

Lékai-MátéLékai Máté jó formában van (Forrás: Keziszovetseg.hu)
– Gratulálok az év kézilabdázója címéhez!

– Köszönöm, nagyon jólesett ez az elismerés, először választottak meg az év játékosának. Remélem, az Európa-bajnokságon a játékommal bizonyítom, hogy nem érdemtelenül lettem itthon a legjobb.

– Ez terhet is jelenthet, mert mint kulcsjátékostól, az az elvárás, hogy a hátán vigye a csapatot.

– Mint irányító már hozzászoktam ahhoz, hogy nagy nyomás alatt játszom, hiszen jelentősen befolyásolhatom a csapat játékát. Ez így van a Veszprémben is, tehát fel vagyok készülve a feladatra.

– A hosszú és fárasztó őszi idény után milyen állapotban utazik az Eb-re?

– Nem panaszkodhatom, jó erőnlétben vagyok. Az új idényben klubcsapatom, a Veszprém nem indult a SEHA-ligában, ezért az ősszel kevesebbet kellett utaznunk és játszanunk.

– A jelentősen megfiatalított csapatunk mire lehet képes az Európa-bajnokságon?

– Hiába mondják, hogy átalakított együttesünk rutintalan, mert szerintem egyre jobb. A csoportunkban ugyan az olimpiai bajnok dán és az Eb-ezüstérmes spanyol csapat esélyesebb, de szeretnénk meglepetést szerezni. Sokat segíthet, hogy Varasdon játszunk, ahol, remélem, sok magyar szurkoló lesz. Így szinte hazai pályán kézizhetünk. Nagy lökést adhatna, ha szombaton sikerülne nyernünk a dánok ellen. Ez nem lehetetlen, mert a tavalyi világbajnokságon a nyolcaddöntőben sikerült.

– A papírforma szerint a csehek elleni mérkőzés dönthet a továbbjutásról.

– Mi nem a harmadik, hanem az első csoportmérkőzésünkre készülünk, s csak azzal foglalkozunk. Úgy kell játszanunk, hogy ne a csehek elleni legyen ki-ki-meccs a középdöntőbe jutásért. A svédek elleni mérkőzéseken lemérhettünk, hogy nem vagyunk lemaradva a legjobbaktól.

– Mennyire fog hiányozni Nagy László, aki csak szurkolóként lesz ott Varasdon?

– Minden válogatott megérzi egy világklasszis kiválását. De el kell fogadni Laci döntését, aki harminchat évesen csak a klubcsapatára akar összpontosítani. Tanácsaival viszont segítheti a fiatalokat, hiszen  jól ismeri az európai élmezőnyt.