Díjazták a tavalyi év legjobb sportolóit

Meglepetésekkel teli gálát láthatott a közönség

MH – 2018.01.11. 22:14 –

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai 60. alkalommal adták le szavazataikat a 2017-es év legjobb sportolóira. Az Év Sportolója gálaműsor helyszíne csütörtökön este a Nemzeti Színház volt, ahol 14 kategóriában jutalmazták a jelölteket.

katinkaHosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok úszó - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év női sportolója Hosszú Katinka úszó, aki az elismerést Szeles Mónikától, az egykori teniszezőtől vehette át. "Nagyon izgultam, hogy én nyerjek, mert nagyon nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni" - mondta a világbajnok, aki megköszönte Magyarországnak a tavalyi évet, élete legszebb élményének nevezve a világbajnokságot. Köszönetet mondott a nagypapájának, hogy megtanította úszni és edzőjének, hogy mindig kihozza belőle a maximumot.

bajibalázsBaji Balázs világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, Universiade aranyérmes atléta - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év férfi sportolója Baji Balázs atléta lett, aki a jutalmat Fa Nándortól vette át. „Nehéz szólni ennyi érzelem után“ – mondta Baji, aki nemcsak a saját elismeréseként tekint a díjra, hanem az atlétika és az egész egyetemi sport elismeréseként is. Gratulált Szatmári Andrásnak és Liu Shaolin Sándornak is, akik versenyben voltak vele az év férfi sportolója díjért.

Az év csapata hagyományos csapatsportokban a Győri Audi ETO KC női kézilabda csapat, amelynek képviselője, Görbicz Anita Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át az elismerést, míg az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor és Borsos Gábor teniszezők, a Davis Kupa-válogatott  tagjai.

 shaneShane Tusup, Hosszú Katinka férje és edzője az év edzője díjjal - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év edzője Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője lett, aki könnyeivel küszködve kért bocsánatot kért az országtól, amiért a munka hevében elszaladt vele a ló és nem viselkedett úgy, ahogyan az egy példaképhez illik, majd köszönetet mondott egész Magyarországnak. „Nem tudom, mi jut majd eszembe, ha húsz év múlva ránézek erre a díjra. Az biztos, hogy Katinka remekül úszott Budapesten. Köszönöm, hogy akkor is bíztatok bennem, amikor senki más. Mindig azért dolgoztam, hogy rászolgáljak a bizalmadra“ – mondta az edző, aki ígéretet tett: azon fog dolgozni, hogy ne csak az eredményeiért, hanem emberként is elfogadják
 nikolics-állóNikolics Nemanja (Chicago Fire), az év férfi labdarúgója - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év férfi labdarúgója Nikolics Nemanja, aki köszönőbeszédében kiemelte, hogy az elismerés a szurkolókat is illeti. „Ismeretlenbe vágtam bele tavaly, de most már a gólkirályi cím kötelez, jövőre is az a cél“ – mondta. A legjobb női labdarúgónak a szavazatok alapján Jakabfi Zsanettet nevezték meg.

Az év fogyatékos férfi sportolója Osváth Richárd kerekesszékes vívó, az év fogyatékos női sportolója pedig Krajnyák Zsuzsanna, ugyancsak kerekesszékes vívó.
 fogyatékos csapatAz év fogyatékos csapata, a női kerekesszékes vívóválogatott - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott, a díjat pedig a horvát Ratko Kovacic, a fogyatékosok európai elnöke adta át. Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) lett, aki az elismerést a hétszeres világbajnok párbajtőröző Szalay Gyöngyinek ajánlotta, aki decemberben hunyt el.

 Az év góljáról a szurkolók a gála kezdetéig szavazhattak, a végeredmény szerint Joseph Paintsil lövése volt a legszebb. A díj átadója a háromszoros olimpiai bajnok pólós, Benedek Tibor volt, azonban a ghánai sportoló nem volt jelen a gálán, mivel még pihenőjét tölti.

mészölyMészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya (k), felesége, Bardi Gyöngyi és fia, Mészöly Géza - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az MLSZ-életműdíját Mészöly Kálmán kapta meg, aki könnyes szemmel vette át az elismerést a percekig tartó vastapsot követően. "Sokat játszottam, rengeteg ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen fogadtatásban még nem volt részem, még az utolsó meccsemen sem" - mondta köszönőbeszédében.  "Nem vagyok már huncut kölyök, szeretném megélni, hogy a válogatott kijusson egyszer a vb-re. Lehet, hogy már több a dohány, de a szívetek kevés. De a közönségnek megköszönni, fontos. A futball a fontos. Mi egy kis eredményt elértünk, tőletek több kell" - mondta el Mészöly Kálmán.

A MSÚSZ-MOB-életműdíját Balczó András háromszoros olimpiai bajnok vihette haza, akit a közönség felállva, hosszan tartó vastapssal ünnepelt. Az elismerést a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián és Novotny Zoltán adta át az öttusázó legendának.  „Volt már alkalmam tapsot hallgatni, ami nekem szólt, de ilyet, amilyet most kaptam... Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás. Nekem ilyenkor inkább versek jutnak eszembe: Mutasd meg kedvemért a világnak/hogy ellentéte vagy. Ebbek a süllyedő világban, amelyben élünk, a magyar sportolók legyenek ellentétei ennek a világnak. A lelkünk az, amit ápolni kell, vagy kellene. Tudniuk kell a sportolóknak, hogy a lényeg az a három szó, hogy erőnek, szeretetnek és a józanságnak keverékét kapták“ – mondta az életműdíjas, aki arról is beszélt, mennyire örül, hogy nem úgy alakult az élete, ahogyan szerette volna.

balczóandrásBalczó András háromszoros olimpiai aranyérmes, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója, a MSÚSZ-MOB életműdíjasa (b) és a díjátadó Novotny Zoltán, a MSÚSZ tiszteletbeli elnöke - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd