Sokat adóznak a spanyolok

Labdarúgás. A Real Madrid igazgatója szerint amennyiben nem hozzák vissza a lex Beckhamet, nem fognak külföldi szupersztárok a Primera Divisiónba igazolni

MH-összeállítás – 2018.01.11. 00:41 –

Luka Mordic közelmúltban kirobbant ügye újra ráirányította a figyelmet arra, finoman szólva laza az adózási fegyelem a Real Madrid és a Barcelona sztárjai között.

16r 20180111

A nagy kérdés, hogy miért ilyen gyakori a két spanyol sztárklub játékosai között az adócsalás. Hiszen mindannyian annyit keresnek, hogy még a szabályszerű adózás után is fejedelmien élhetnének. Az egyik változat szerint rossz tanácsadókra hallgatnak. Ez jól hangzik, de néhányuk (mint Messi, Neymar vagy éppen Modric) esetében családtag az ügynök, a rosszindulat kizárható. Modricnak, például, öt évvel idősebb, nála sokkal erőteljesebb személyiségű, közgazdászi végzettségű felesége a tanácsadó. A másik szerint valamiféle visszavágásról van szó. A spanyol gazdasági fellendülés időszakában, David Beckham szerződtetése idején megszületett a lex Beckham, amely a spanyolokénál kedvezőbb feltételeket garantált a külföldi sztároknak ott-tartózkodásuk első öt évé­ben. A klubok így váltak vonzóbbá, például az angol riválisoknál. Később a szabályok szigorodtak, 2015-ben pedig meg is vonták a légiósoktól a fenti kedvezményt.

A spanyol gazdaság sem lüktet már úgy, az adóhatóság minden korábbinál nagyobb figyelmet fordít a magas jövedelmű külföldi futballsztárok bevételeire – még ha azok közül néhányan már spanyol állampolgárok is egyébként (Messire nem is vonatkozott a lex Beckham). Az adóhatóság különösen az off­shore cégekbe kimentett, az imázsjogokkal kapcsolatos adók elkerülésére ugrott, azokat keresi. Hasonló ügy miatt kellett a bíróságra járnia Neymarnak, Lionel Messinek, Javier Mascheranónak, Cristiano Ronaldónak, Alexis Sán­cheznek, Radamel Falcaónak, Fabio Coentraónak és legutóbb Luka Modricnak is. José Ángel Sánchez, a Real Madrid általános igazgatója tavaly arra biztatta az Haciendának nevezett spanyol adóhatóságot, hogy újítsa fel a lex Beckhamet, mert különben a La Liga nem fog tudni Angliából sztárokat átcsábítani. Félelmét alaptalannak mutatja Philippe Coutinho legutóbbi barcelonai szerződtetése.

Neymar és Lionel Messi esetében úgy tűnt, nem fenyeget börtönbüntetés. Spanyolországban a két évnél kevesebbel szankcionálandó eseteknél a büntetés pénzzel letudható. Cristiano Ronaldo esete egy kicsit más, a portugál sztárt négy vádpontban is bűnösnek találhatják, a büntetése végső mértéke akár hétéves börtönbüntetés is lehetne. (Hangúlyozottan: elméletileg.) De még esetében sem valószínű, hogy a végső ítélet letöltendő szabadságvesztés lenne.