Tallózás a Magyar Hírlapból

Válogatás a hét írásaiból

2018.01.13. 00:10 –

Tallózás gif 2018.01.12

Inflációkövető béreket vár a nemzeti pedagóguskar - Anomália, hogy a tanárképző főiskolát végzett pályakezdő pedagógus kevesebbet keres, mint egy szintén pályakezdő, középiskolát végzett iskolatitkár vagy pedagógiai asszisztens. Bár a pedagógusoknak már az átlagnak megfelelően fizetnek, és a pályán az átlagot jelentősen meghaladó bérszint is elérhető, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint további emelésre lenne szükség, illetve az életpálya módosítására, elsősorban azért, mert a pályakezdők illetménye nagyon alacsony. (…)

Speidl Bianka

A fuldokló Európa magával rántaná megmentőit - Az Európai Unió vezető politikusai látják, hogy nem képesek kezelni a migrációs válságot, ezért a kvótarendszerrel megpróbálják szétteríteni a problémát – mondta a téma kutatója. Nagyon mély válság okozta kétségbeesést jelez az az agresszivitás, amellyel az Európai Unió és egyes tagállamok vezetői erőltetik a migránsok állandó kvóták szerinti szétosztását, de a gyakorlatban ez a megoldás nem életképes – mondta lapunknak a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. (…)

 

Woodrow Wilson 20180108

Az igazságos béke illúziója – Wilson tizennégy pontja - Magyarország bízott a háború méltányos lezárásában, de az antant a vae victis elvet követte. Száz éve, 1918. január 8-án Woodrow Wilson amerikai elnök hazája Kongresszusa előtt közzétette 14 pontjából álló dekrétumát, amely az első világháború egyik legfontosabb diplomáciai aktusává vált. Wilson kiáltványa a bolsevizmus által megfogalmazott annexiók nélküli béke programjára reagált, másfelől megfogalmazta az antant hadicéljait is. (…)

 

Mélykuti Tibor 20180108

Mélykuti Tibor: Teljes körű áfacsökkentésre számít az idei évben a tejágazat - Az adókulcs öt százalékra mérsékléséből eredő bevételkiesést a munkahelyteremtés és az ebből származó magasabb adó- és járulékbefizetés ellensúlyozná. Stabilizálódott és növekedésnek indult a hazai tejágazat – mondta a lapunknak adott interjúban Mélykuti Tibor. A Tej Terméktanács elnöke arról is beszélt, hogy a tavalyi áfacsökkentés hatása pozitív volt, de nem a teljes termékpalettára kiterjedő, fontos lenne, hogy már a második félévétől az összes fogyasztói folyadéktej része lehessen az áfacsökkentésnek, mivel csak így érhető el a kívánt piaci, költségvetési és nem utolsósorban társadalmi hatás. (…)

szeretetkorhaz

Ötmilliárdos állami támogatás a Mazsihisz Szeretetkórházának - Közös törekvések mentén működnek együtt az egyházi intézmények. Összesen 4,8 milliárd forint állami támogatást kap a Mazsihisz kórháza, Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza, amelyből gerontológiai régiós központ alakítható ki az intézményben. Miután Orbán Viktor miniszterelnök aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely összesen négy, Budapesten működő felekezeti kórháznak nyújt támogatást, köztük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által működtetett kórháznak. (…)

 

Gyurko-Katalin

„Nemcsak sokaság, élő közösség vagyunk” - Kardosné Gyurkó Katalin: A NOE harminc évvel ezelőtti megalakulása fordulópontot jelentett, ráadásul egy olyan közegben, amely nem támogatta a civil érdekképviseletet. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 1987-es alapítása óta ragaszkodik tevékenységének origójához, a családok érdekvédelméhez, a rendszerváltás utáni kormányok családpolitikai koncepciói, stratégiái viszont hol közelebb, hol távolabb estek ettől a ponttól - mondta lapunknak a szervezet elnöke. (…)

tito_kadar

Harminc éve odalenn – magyar szemmel - Fejezetek a délvidéki rendszerváltás történetéből 1.
A nyolcvanas évek végén a délvidéki magyarság már négy évtizede a Joszip Broz Tito nevével fémjelzett nemzeti kommunista rendszerben és a nem csekély mértékben általa összetákolt országban él. Ez a tény drasztikusan meghatározza a közösség kollektív lelki habitusának, általános tudati-identitási helyzetének és ebből következő viselkedésformáinak, politikai-közéleti aktivitásának megannyi módozatát is. (…)

 

Romhányi Károly

A térség kulcstelepülése lehet a Paks melletti Gerjen - Romhányi Károly: Az atomerőmű bővítésének kedvező hatásai már most megmutatkoznak, új munkahelyek létrejöttével javul az infrastruktúra, és egyre többen költöznek a régióba. A paksi agglomerációs övezet egyik tervezett kulcstelepülése Gerjen, amely a várható lakosságszám-növekedés miatt már most elkezdte a felkészülést a Paks II.-beruházásra. Összekötő utat, egészségközpontot, családi házakat építenek – mondta el a lapunknak adott interjúban Romhányi Károly, a település polgármestere. (…)

internet-doktor

Hódít a fiatalok körében az internetdoktor - Jó hír, hogy nőtt az elmúlt években a magyar lakosság egészségtudatossága, mind többen helyeznek hangsúlyt a megelőzésre, és veszik igénybe a szűrővizsgálatokat. A tizennyolc–harminckilenc éve-seknek mintegy fele az interneten keres megoldást egészségügyi problémáira, az idősebb korosztályok viszont még mindig elsőként az orvos véleményét kérik ki – derült ki a Generali felméréséből. (…)

 

Farkas Flórián 20180109

Kampányt indítanak a kamupártok ellen - A Lungo Drom továbbra is a Fidesz szövetségeseként, a Kövér László választmányi elnökkel kötött megállapodás szellemében tevékenykedik – hangsúlyozta a szervezet elnöke. A Lungo Drom szükségesnek tartja a hazai cigányság megtévesztésére és kihasználására alakuló úgynevezett kamupártokkal kapcsolatos tájékoztatást – közölte lapunkkal Farkas Flórián, a szervezet elnöke. (…)

 

Tanterem

Délelőtt közös iskolakerülésre, délután tüntetésre buzdítanak - Ne menj iskolába! nap jövő pénteken – Ismét diákokat igyekeznek politikai célra felhasználni. Soros bábszínházának nevezte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jövő péntekre szervezett akció mögött álló Független Diákparlamentet, amely ezt visszautasítja, miközben tény, hogy szerves része a Nyílt Társadalom Alapítványok és a Norvég Civil Alap által fenntartott rendszernek. (…) 

Hankó Zoltán 20180109

Sikeresen befejeződött a strukturális rendszerváltás a gyógyszerellátásban - Ma már minden patikusnak adott a lehetőség, hogy a szakmai lelkiismerete szerint lássa el a betegeit – mondta Hankó Zoltán. A patikai ügyeleti rendszer szabályozása idén várható, a gyógyszertári hitelprogram mostanra az utánpótlásnak is kedvez, az e-recepttel kapcsolatban pedig további könnyítő újítások várhatók – egyebek mellett ezekről is beszélt a lapunknak adott interjúban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. (…)

Tari István 20180109

Egy koncepciós per – jugoszláv módra - Fejezetek a délvidéki rendszerváltás történetéből 2.
Igen tanulságos a délvidéki magyarságnak az ottani rendszerváltozásban betöltött kezdeti és későbbi szerepére vonatkozóan, ha szembenézünk a ténnyel: a Vicei Károllyal történtek során megmutatkozik az az ember, akinek sorsában koncentráltan láthatjuk a titói Jugoszlávia MSUP (Medjuopstinski sekretarijat za unutrasnje poslove – Községközi Belügyi Titkárság) nevezetű hivatala és mindenható szerve, a SDB (Sluzba drzavne bezbednosti – Állambiztonsági Szolgálat) természetrajzát. (…) 

Tarlós 20180111

Tarlóst felháborította a rémhírterjesztés - Érthetetlennek tartja a főpolgármester, hogy ellenzéki politikusok a Szent Margit Kórházat támadták, szerinte az intézményben kiváló orvosok és ápolók dolgoznak. Ha bármelyik párt székházába besétál két rühes ember, akkor a párt egészére kijelenthetjük, hogy rühes? – vetette fel Tarlós István, párhuzamot vonva azzal a szerinte méltatlan üggyel, amelyben egy tavaly őszi eset kapcsán ellenzéki politikusok azzal vádolták a Szent Margit Kórházat, hogy fertőtlenítés híján rühtünetesek a dolgozók és a betegek. (…)

sürgősségi576

Tízórás várakozás a sürgősségin – Kanadában
A hetvenhét éves nyugdíjas megnyugtatására közölték, hogy hetvenkét órán belül mindenképpen megvizsgálják. A Kanadában élő magyar nyugdíjas a québec-i kórház sürgősségi osztályán várakozva orvost nem látott, csak rengeteg, szintén ellátatlan beteget a folyosókon. A Párbeszéd a kanadai egészségügyi rendszer bevezetését javasolja. (…)

 

Sir Edmund Hillary 20180111

Talpa alatt volt a világ - Az új-zélandi Sir Edmund Hillary, aki először hódította meg a Mount Everestet, annyiranépszerű lett, hogy arcképe még életében az ország ötdolláros bankjegyén szerepelt. Tíz évvel ezelőtt a mai napon hunyt el Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászó, aki 1953. május 29-én Tendzing Norgaj serpával elsőként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Csomolungmát. Ezzel vált világhírűvé, nevét hazájában hegycsúcs viseli. (…)

Soltesz-Miklos

Soros-féle nyomás települési szinten - Soltész Miklós: Teljes joggal foganatosítanak bizonyos lépéseket egyes önkormányzatok vezetői a bevándorláspárti szervezetekkel szemben, az ott élők biztonsága érdekében. Soros tavaly elképesztő összegeket osztott szét a neki dolgozó, világszerte tevékenykedő NGO-k között, és ebből a forrásból jutott Magyarországra is. Továbbra is az a céljuk, hogy az egyes államok belügyeibe avatkozzanak – mutatott rá lapunknak nyilatkozva a civil ügyekért is felelős államtitkár. (…)

Németh Szilárd 20151207

"Molnár Zsolt vegyen be gyógyszert" - A választók döntik el, ki indul a választáson, a szocialista képviselőnek is van egy szavazata – mondta Németh Szilárd. Komolytalannak tartja a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke az MSZP-s Molnár Zsolt felvetését, aki szerint Orbán Viktornak bizonyítania kellene a Soros-terv létezését. (…)  


Nyugdij

Mindenki jól jár a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásával - Bővül az álláslehetőségek és a szövetkezeti tagok száma, főként a hatvanas éveikben járók igénylik, hogy rugalmas munkaidőben ezután is tevékenykedhessenek. Folyamatosan és országszerte bővül a nyugdíjasszövetkezetek taglétszáma. A foglalkoztatási forma a munkáltatók és a nyugdíjas munkavállalók igényeihez igazodik, az álláslehetőségek kínálata pedig a teljes munkaerőpiac igényét tükrözi. (…)


urivi-attores

Honvédek a pokol torkában - Vitéz Szabó László vezérőrnagy… kért jelentést. – Tartsatok ki!! Az utolsó emberig!!! Meg kell állítani!!! Innen nem lehet hátrálni!!! – írta Koppányi Sebestyén főhadnagy. Hetvenöt évvel ezelőtt, az osztrogozsszk–rosszosi hadműveletek bevezetőjeként, 1943. január 12-én a szovjet 40. hadsereg nagy erőkkel hajtott végre felderítő vállalkozást Urivnál. A szovjetek élőerőben három és félszeres, tüzérség tekintetében tízszeres túlerőben voltak, és néhány óra alatt legázolták az urivi hídfőben lévő soproni 7. könnyű hadosztály csapatait, és hat-tíz kilométerre törtek előre. (…)

#metoo 

Börtön jár Franciaországban a szexuális zaklatásért - Ismét az erőszak a téma a francia sajtóban: harcos feministák a nemi erőszak bagatellizálásával vádolják a #metoo-mozgalom ellen felszólaló értelmiségi nőket. Kedd óta minden jelentősebb francia napi- és hetilap címlapon foglalkozik a Catherine Deneuve és társai által írt nyílt levéllel. A #metoo-kampányra adott reakció harcos feminista körökben óriási felháborodást váltott ki, és nemcsak Franciaországban. (…)