Csaknem száz migráns tűnt el a tengeren Líbia partjainál

A parti őrség tizenhét embert mentett ki a tengerből, a lélekvesztőn körülbelül százan utaztak

MH/MTI – 2018.01.10. 09:03 –

Eltűnt csaknem száz migráns a Földközi-tengeren, miután lélekvesztőjük felborult Líbia partjainál - közölte kedd este a líbiai parti őrség túlélők beszámolói alapján.

Elmondásuk szerint a gumicsónakba több mint száz ember szállt be Homsz városnál, Tripolitól mintegy száz kilométerrel keletre.
Közülük csak 17 nőt és férfit tudtak megmenteni - tette hozzá a parti őrség szóvivője. A túlélők több órán keresztül néztek szembe a halállal, mielőtt a segítség megérkezett.
Két nappal korábban a líbiai parti őrségnek 267 embert sikerült kimentenie két szerencsétlenül járt vízi járműről Závja kikötővárossal egyvonalban, amely 50 kilométerrel nyugatra van a líbiai fővárostól. A 267 között sok nő és 17 gyerek is volt. Szombaton viszont 64 migráns a tengerbe veszett az észak-afrikai arab ország partjai közelében. Nyolcnak a holttestét megtalálta az olasz parti őrség.
2017-ben 3116 bevándorló fulladt a Földközi-tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint, közülük 2833 Líbia partjainál.