Amikor a rockot népzenével oltják

Stúdióban a Firkin, búcsúzik a Dalriada dobosa

MH – 2018.01.09. 22:25 –

A folk rock az egyik legizgalmasabb műfaj, amit a rockzene ezernyi változata között fellelhetünk; elvégre, ahány nép, annyiféle népzene, ha pedig ezeket az elemeket a keményebb hangzással ötvözik, akkor mindig valami érdekes, egyedi lesz a végeredmény. 

firkindalriada

A Barba Negrában január 19-én két hazai zenekar is megmutatja, mit tud kihozni a a folk és a rock találkozásából: a Firkin a kelta punk rangos képviselője és a Dalriada, a magyar népzenekincs rockosított változatának rejtélyeit kutató előadója egyazon estén lép fel a budai klubban. 

Ráadásul mindkét zenekar éppen javában készíti új lemezét: a Firkin még stúdiózik, a Dalriada pedig már csak az utolsó simításokat végzi korongján, amely a koncert napján jelenik meg.

dalriada

A Nyárutó, a Dalriada friss lemeze a zenekar nyolcadik, kizárólag új dalokból álló stúdióalbuma, mely címét a korábbi koncepciót követve szintén egy hónap népies elnevezéséről kapta - a sorban következő augusztust többek között a Nyárutó havaként is emlegették.  Ficzek András, zenekarvezető a lemezről azt mondta: „Egységes, ambiciózus, zenei megoldásaiban helyenként a korai lemezek szilaj vadságát is megidéző anyag született, amelyet mélyen át- meg átsző a magyar népzene és kultúrkincs hatása, ereje“.

A feldolgozott témák között szerepel Szent István kora-beli, a magyar államalapítás idejéből származó monda, megtalálható a korongon egy ősi magyar népi rege, szerepel egy, a középkori magyar boszorkányperekkel kapcsolatos dal, de egy két tételes dalfüzérben emléket állítanak a „magyar El Cid“, Thury György törökverő vitéznek is, aki a 16. századi európai oszmán hódítás ellen küzdő magyar seregek egyik legjelentősebb alakja volt. A 11 tételes korong 9 dalt, egy átvezetőt és egy népzenei outro-t tartalmaz.

Ráadásul éppen kedden tette közzé a zenekar, hogy 18 év közös munka, 10 lemez, sok száz koncert, több tízezer megtett kilométer és számtalan felejthetetlen élmény után Tadeusz Rieckmann szakmai és magánéleti okokból elhagyja a zenekart, így a Barba Negra-beli fellépés lesz az utolsó, ahol még ebben a felállásban lép fel az együttes: a budapesti fellépés Tadeusz búcsúbulija is lesz egyben..

firkin-kovi szolítd

Ahogyan azt már említettük, a Firkin még javában stúdiózik: Péter János, a zenekar vezetője azt ígéri, a 19-i koncerten két vadonatúj dal is felcsendül, amelyek helyet kapnak a március 17-én megjelenő új korongon. Négy év után, a Fonogram-díjas Finger in the Pie utan jelenik meg az új nagylemez – az eltelt idő alatt három kislemezt adott ki a banda, amelyek igen nagy sikert értek el, így aztán számíthatunk rá, hogy a korong is bővelkedik majd izgalmas produkciókban.

„Az eddigi lemezek irányai ezen az új albumon összegződnek: az ír, a csángó népzene, a metál, a punk, és a pop karakterjegyei élesebben rajzolódnak ki a dalokban. A lemez sokkal karakteresebb, mint az eddigiek, rengeteg kreatív ötlet és sok munka van benne. A műfajnak - úgy reméljük - újabb mérföldköveit rakjuk le, és a közönségnek is magas színvonalú, egyedi ízű Firkin albumot rakunk az asztalára, amit minden nap hallgathat, és nem fog megunni, ahogy a kenyeret sem unja meg az ember" - nyilatkozta Péter János a hamarosan megjelenő nagylemez kapcsán.

A Barba Negrában mindkét együttes teljes nagykoncertet tart, érdemes tehát időben lecsapni az elővételes jegyekre, hiszen az élmény várhatóan maradandó lesz.

Bemelegítésképpen pedig mindkét együttes legújabb klipjét mutatjuk meg: