Egyre nagyobb a zűrzavar a baloldalon

Egykori miniszterek lényegében gyámság alá helyeznék az együttműködésre képtelen „demokratikus pártokat”, miközben azt mondják, esélytelen a kormány leváltása

Bán Károly – 2018.01.04. 02:56 –

Az MSZP, mint forrásainktól értesültünk, február 14-re tűzte ki kongresszusa időpontját, ekkor kerülhet hivatalos pecsét a dokumentumra, hol és kit indítana az egyéni körzetekben. Közben zászlót bontott a „Válasszunk! 2018” csoport is.

MSZP 20180104 Árnyékellenzék. Molnár Gyula és Karácsony Gergely egy MSZP-s rendezvényen (Fotó: Varga Imre)

Gulyás Márton civil aktivista kifulladóban lévő Közös Ország Mozgalma után szerdán zászlót bontott a „Válasszunk! 2018”, rövidített nevén a V18 csoport, amelyben tizenegy egykori miniszter, államtitkár és uniós biztos a választók mozgósítására szövetkezett, és közös minimumprogrammal segítené a „demokratikus ellenzéket” az Orbán-kormány leváltása érdekében. Vezérszónoka Balázs Péter, aki uniós csatlakozásunkat követően az Európai Bizottság magyar biztosa, később a Bajnai-kormány külügyminisztere volt, még a zászlóbontás előtt az InfoRádióban úgy nyilatkozott: „esélytelen az ellenzék a kormányváltásra”. A V18 tagja továbbá Andor László volt EU-biztos, a déli határnál randalírozó migránsokat védő Bárándy Péter volt igaz-ságügyi miniszter, Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter, Göncz Kinga egykori külügyminiszter, Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter, Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke, Pusztai Erzsébet volt népjóléti és egészségügyi államtitkár, Raskó György volt mezőgazdasági államtitkár és Székely Tamás volt egészségügyi miniszter is.

Mint a névsorból kitűnik, valóságos árnyékkormány állt fel, ám a bemutatkozáson Balázs Péter egyértelművé tette, nem állnak semelyik párt elé vagy mögé, nem veszik el a küzdőteret előlük, homályos céljuk, hogy a választók a „demokratikus ellenzékből” válasszanak. A V18 felhívása szerint úgy lehet megtörni a Fidesz hatalmát, ha minden választókerületben „egyetlen erős és népszerű ellenzéki jelölt” áll szemben a Fidesszel. Balázs Péter úgy fogalmazott, „Jó lenne, ha a polgárok egymásra találnának, és megtalálnák, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt”.

A V18-ak nem nevezték meg, melyik miniszterelnök-jelöltet támogatnák, Karácsony Gergelyt, Szél Bernadett-tet, esetleg Vona Gábort. Az előbbi kettő esetében is-is, utóbbi tekintetében viszont kimondatlan elhatárolódás volt a válasz. A V18-ak bemutatkozása után a baloldali sajtó egyik zászlóshajója, a 168 Óra mindenesetre már arról írt, hogy Karácsony Gergely „meghekkelése” lehet a cél. Holott maga a Párbeszéd és most már egyúttal az MSZP miniszterelnök-jelöltje még kedden a Klubrádióban kitörő lelkesedéssel nyilatkozott a kezdeményezésről, azt is mondta, a V18-akból többeket a kormányában is el tudna fogadni.

A kormányváltók hangulatát tovább lohaszthatja, hogy a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Nagy Attila Tibor arról elmélkedett, két hatalmi csoport alakult ki a baloldalon. Az egyik az MSZP által vezetett tömörülés, a másik a Demokratikus Koa- líció által gründolt csoport. Az elemző szerint a baloldali ellenzék számára már nem a választás megnyerése a tét, hanem az, hogy kiderüljön, melyik tömb lesz a legerősebb: a szocialistáké vagy a Gyurcsány-féle együttműködésé. 

A „ki kit győz le” lenini tézise az MSZP-ben, mint értesültünk, február 14-én válhat véglegessé, hiszen a szocialisták erre az időpontra tűzték ki kongresszusukat, ekkor döntenének arról, hol és kit indítanának az egyéni körzetekben. Ami igencsak furcsa, mert a kampány január közepén megkezdődik. Háttéralkuk azért születnek. Úgy értesültünk, ha Szél Bernadett és Hadházy Ákos körzetében a demokratikus ellenzék nem indít senkit az LMP társelnökei- vel szemben, akkor az LMP cserébe tíz körzetben is hajlandó hasonló gesztust gyakorolni.