Szélsőséges a világ időjárása: fagy, orkán, melegfront

Száz éve nem tapasztalt, dermesztő fagyhullám árasztotta el az Egyesült Államokat, és míg Nyugat-Európában orkán tombol, nekünk tavaszi enyheségben van részünk

MH-összeállítás – 2018.01.04. 02:34 –

Az Egyesült Államokban mintegy kétszázmillióan vacognak a száz éve nem tapasztalt hidegben, s a Niagara is befagyott. Németországra orkán csapott le, de Franciaország és Anglia sem úszta meg a hatalmas vihart. Nálunk ma enyhébb idő valószínű.

Wales 20180104 Ilyen magas  hullámokat korbácsolt a vihar a walesi tengerparton (Fotó: Reuters - Toby Melville)

Káosz az utakon, befagyott szökőkutak a városban, fagyoskodó emberek mindenhol: Chicagóban negyedik napja nappal is nulla fok alatt van a hőmérséklet. Florida északi részén négy éve nem tombolt téli vihar, ám ott most havas eső és havazás sem kizárt. Minnesotában mínusz harmincnyolc, a középnyugati agrárállamban, Nebraskában mínusz huszonhat fokot is mértek, és veszélyesen alacsony a hőmérséklet szinte mindenütt az országban, a kanadai határtól Montanán át Texasig. A Niagara vízesés már napokkal ezelőtt befagyott. Fagypont alatt van a hőmérséklet még a hagyományosan enyhébb éghajlatú Georgiában és Alabamában is.

Az amerikai közép-nyugat és a keleti part északi vidékei hatalmas hó alatt vannak. Michiganben, Dél-Dakotában, Iowában és Nebraskában meghosszabbították az iskolai téli szünetet, az állami hivatalok zárva tartanak, és egymás után nyitják a melegedőket, elsősorban a hajléktalanoknak. Sok településről érkeznek hírek balesetről, a hatóságok arra szólítják a lakosságot, ha tehetik, ne üljenek autóba. A múlt héten kilenc ember halt meg a hideg következtében, valamennyien kihűltek. Meteorológusok szerint egy évszázada nem volt ilyen hideg a tél az országban.

Eközben Európában is a hideg az úr. Szerdára virradóra elérte Dél-Angliát, Londont, valamint Észak-Franciaországot a hét elején Írországban komoly áradásokat és áramkimaradásokat okozó, Eleanor névre keresztelt vihar. Franciaország északnyugati partvidékén és a párizsi régióban szerda reggelre mintegy kétszázezer háztartás maradt áram nélkül a százhúsz-százharminc kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt. A viharban lezárták a Temze-gátat (Thames Barrier) London közelében, az Eiffel-tornyot sem látogathatták tegnap a turisták. A párizsi Charles de Gaulle reptéren is nagy késések voltak szerda délelőtt.

Németországban szerda reggelre csapott le a Burglind névre keresztelt orkán Észak-Rajna–Vesztfáliára. Volt, ahol százhúsz kilométernél is nagyobb széllökéséket mértek, s az egész tartományban akadozik a közlekedés. Sok helyütt fák dőltek az utakra, és villany- vezetékek szakadtak le. Mülheimben és Essenben több utca víz alá került. Nem járnak a vonatok Aachen és Herzogenrath, valamint Aachen és Düsseldorf között. Kölnben áramkimaradások miatt akadozik a villamosközlekedés.

Amíg a világ sok országában az extrém hideg, addig nálunk a szokatlan meleg jelzi, hogy megbolondult az időjárás. A melegfrontot szerdán hidegfront váltotta fel, amely sok esőt hozott. Főként pénteken számíthatunk ismét csapadékra. Három-négy napig fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, és megszűnik az eső. Alapvetően száraz időre van kilátás, a hét végén egyes helyeken akár tizenöt fokot is mérhetünk.