A jó csatár horgászás közben is tanulhat

Labdarúgás. Az uruguayi Edinson Cavani, a topligák őszi gólkirálya élete legjobb formájában van, s csúcsbeállításra készül a Paris Saint-Germainben

RR – 2018.01.04. 02:31 –

Messze már az az idő, amikor a nemzetközi sajtó Edinson Cavani kapcsán elsősorban Neymarral kapcsolatos afférjáról cikkezett. Az uruguayi csatár a 2017–2018-as idény őszi felének gólkirálya, az Aranycipő-verseny aktuális listavezetője 19 találattal.

Edinson Cavani 20180104 Remek formában játszik a PSG csapatában Edinson Cavani (jobbra), aki tizenkilenc bajnoki találatával vezeti az európai góllövőlistát (Fotó: Reuters - Jean-Paul Pelissier)

Húszévesen igazolt Európába Edinson Cavani, s akkor még szinte ismeretlen futballistának számított. Otthon, Uruguayban nem a két rangos csapatban, a Penarolban vagy a Nacionalban, hanem a mi Dunánkról elnevezett Danubióban futballozott. Miután kiválóan játszott a dél-amerikai juniorbajnokságon, a kontinens fiatal csatáraira szívesen vadászó Palermo 2007 januárjában szerződtette. Nem csinált rossz vásárt vele, az uruguayi csatár 109 bajnoki meccsen 34 gólt lőtt egy élcsapatnak jóindulattal sem nevezhető együttesben.

Nem csoda, hogy lecsapott rá a Napoli, amely előbb „kölcsönözte”, majd meg is vette. Cavani három idény során 104 mérkőzésen 78 gólt szerzett, s ennyi idő alatt is a klubtörténet harmadik legjobb góllövője lett Diego Maradona és Attila Sallustro mögött. (Azóta Marek Hamsik mindhármukat megelőzte.)

Cavani 2013-ra kinőtte a Napolit, s elvitte a Paris Saint-Germain. Nem aprópénzért: a franciák 64,5 millió eurót adtak érte. Mindössze egy uruguayiért fizettek valaha többet a világfutballban: Luis Suárezért, amikor a Liverpoolból a Barcelonába igazolt.

Cavani Párizsban is tündököl. A mostani már az ötödik idénye, s eddig még egyben sem maradt – minden sorozatot figyelembe véve – 25 gól alatt. A mostaniban sem fog, mert már az első félévben elérte ezt a határt. Sokkal valószínűbb, hogy megközelíti, vagy esetleg megdönti 2016–2017-es rekordját, a 49 gólos produkciót. A következő góljával – amelyet talán már a hét végén, a Rennes elleni kupamérkőzésen megszerezhet – utoléri az eddigi 156 találattal klubrekordert, Zlatan Ibrahimovicot, aki már csak egyetlen góllal előzi meg.

Az uruguayi csatár szenvedélyes horgász, s a napokban azt is elárulta, miért gondolja azt, hogy a hobbija segíti őt abban, hogy még jobb csatárrá váljon.

„Egyrészt a horgászás megnyugtat és kikapcsol. De ez csak az egyik faktor. A másik, hogy javítja a szemet és a koncentrációs képességet. Van hasonlóság. Ahogyan a víz partján a halra, úgy a pályán a gólra is figyelni kell. Lesni a megfelelő tizedmásodpercet, amikor akcióba kell lendülni.”

Neki sikerül. Az őszi Bajnokok Ligája-mérkőzéseken hat gólig jutott, emellett 19 góllal vezeti a francia bajnokság góllövőlistáját, s egyszersmind ő az első az európai Aranycipő-versenyben. A harmincegyedik születésnapjához közeledve pályafutása csúcsára érhet.