A Sin Bét szerint felszámoltak egy iráni támogatottságú palesztin fegyveres sejtet

Az izraeli belbiztonság szerint a szervezetet Dél-Afrikán keresztül irányították

MH/MTI – 2018.01.03. 16:45 –

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét szerdán közölte, hogy felszámolt egy - a gyanúja szerint - iráni hírszerzők által egy Dél-Afrikában élő palesztinon keresztül toborzott és irányított palesztin fegyveres sejtet.

A Sin Bét közleménye szerint a kémkedés és a terrorizmus vádját emelték a megszállt Ciszjordániából származó három palesztin ellen, akik bevallották, hogy iráni megbízásra különböző küldetéseket vállaltak el, köztük egy öngyilkos merénylet előkészítését, és megbízóikat izraeli SIM-kártyás mobiltelefonokkal látták el. Az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a gyanúsítottak kapcsolattartója egy palesztin volt, aki a Dél-afrikai Köztársaságban él, és az iráni hírszerzés toborozta. 
Azzal kapcsolatosan, hogy a dél-afrikai kormány tudott-e az állítólagos iráni tevékenységről vagy a palesztinokról, nem szólt a jelentés. A Sin Bét szerint ugyanakkor az ország az iráni kémkedés melegágyaként szolgál. "A Sin Bét vizsgálata során világossá vált, hogy az iráni hírszerzés Dél-Afrikát fontos területként használja a ciszjordániai Izrael-ellenes ügynökök toborzására és alkalmazására" - közölte a belbiztonsági szolgálat, hozzátéve, hogy a művelet végett számos iráni tisztségviselő utazott Dél-Afrikába Teheránból. A Sin Bét az esettel kapcsolatosan nem közölt további részleteket.
A Sin Bétnek az egyik izraeli rádió által meginterjúvolt egykori tisztségviselője szerint az állítólagos dél-afrikai szál "példátlannak" számíthat. "Úgy tűnik, hogy az irániak termékeny talajt találtak Dél-Afrikában" - közölte Adi Karmi. "Nem emlékszem arra, hogy az irániak valaha is Dél-Afrikát terrorista toborzóhelyként használták volna (...)" - tette hozzá.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán az esettel kapcsolatosan kijelentette: "Irán felforgató és terrorista módon működik (...) nem csak azzal, hogy olyan terrorcsoportokat támogat, mint a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád, hanem azáltal is, hogy terrortevékenységet tervez szervezni Izrael Államon belül és annak állampolgárai ellen."
Az izraeli állításokra egyelőre sem dél-afrikai oldalról, sem a pretoriai iráni nagykövetségről nem reagáltak. 
Irán és Izrael között Mohammed Reza Pahlavi iráni sah idején szoros katonai együttműködés volt, azonban az 1979-es iráni iszlám forradalom után a két ország eltávolodott egymástól, olyannyira, hogy a zsidó állam Irán halálos ellensége lett, és viszont.