Szabadon engedték a politikai foglyokat Etiópiában

A miniszterelnök szerint a lépéssel szélesítik a demokratikus teret mindenki számára

MH/MTI – 2018.01.03. 14:19 –

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat, és bezáratják a fogolytábort, amelyben jelenleg fogva tartják őket, hogy "szélesítsék a demokratikus teret mindenki számára".

"A büntetőeljárásban érintett és az őrizet alatt álló politikai foglyokon kiszabadulnak (...), a hírhedt Maekelavi fogolytábort pedig bezárják és múzeummá alakítják át" - jelentette be az etióp miniszterelnök.
Jogvédő és ellenzéki csoportok Etiópiában rendszeresen követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, akiket - állításuk szerint - koholt vádak és pusztán eltérő véleményük miatt vettek őrizetbe a hatóságok.
A kelet-afrikai országban jelenleg fogva tartott politikai foglyok között van Bekele Gerba ellenzéki vezető is. Az ellenzéki politikusokon kívül számos, a kormányt bíráló újságírót is fogva tartanak Etiópiában.
A szélesebb körű szabadságjogokat követelő tüntetéseken a jelentések szerint az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket és tízezreket vettek őrizetbe Etiópiában. A kormányellenes tüntetések az elmúlt hónapokban szinte mindennapossá váltak Oromia és Amhara államokban, később pedig átterjedtek Etiópia egyéb részeire is, aminek következtében több hónapos szükségállapotot vezettek be, amelyet azonban azóta már feloldottak.