Tüntetésre tüntetéssel válaszoltak Iránban

Az elmúlt napok kormányellenes megmozdulásaira válaszul több tízezren vonultak fel a kormány mellett Teheránban és más iráni városokban

MH/BBC – 2018.01.03. 10:52 –

2009 óta idén zajlanak a legnagyobb tüntetések Iránban – akkor az elnökválasztás megismétlését próbálták kikövetelni az irániak. A mostani tüntetéseken leginkább az alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek magas ára miatt tiltakoztak, előbb Irán második legnagyobb városában vonultak több százan utcára, majd az egész országban megkezdődtek a tüntetések. A kormánypárti irániak válaszul szintén tüntetéseket szerveztek, ezeken az állami híradó tudósítása szerint több tízezren vettek részt.

A tiltakozás hamar politikai színezetet kapott, több mint ötven városban, köztük Teheránban is tüntettek a kormány ellen, az összecsapásokban 21 ember vesztette életét, több száz tüntetőt pedig letartóztattak, az ő sorsuk bizonytalan – amennyiben elítélik őket, a Forradalmi Gárda parancsnoka szerint akár halálbüntetésre is számíthatnak.

„Halál a diktátorra!”

A tüntetők eredetileg Róháni iráni elnök gazdasági reformjának kudarca miatt vonultak utcára, többek között a magas munkanélküliség és a magas árak miatt tiltakoztak, de a tüntetők csakhamar „halál a diktátorra!” jelszóval Hamenei ajatollah ellen kezdtek tiltakozni, többen pedig a monarchia visszaállítását követelték.

„Halál Amerikára, halál Szaúd-Arábiára, halál Izraelre!”

irán kormánytámogatóEzrek vonultak az utcára - Fotó: ReutersA kormányellenes tüntetések mellett több városban kormánypárti demonstrációkat is szerveztek, ezeken az iráni állami televízió szerdán közzétett felvételei szerint több tízezren vettek részt. Az ország délnyugati részén, Ahvázban, a nyugati Ilamban és Kermánsáhban, az északi Gorgánban, valamint az ország középső részén található Arakban is összegyűltek az emberek, hogy támogatásukról biztosítsák a teheráni vezetést.
A tiltakozók az elmúlt napok zavargásait elutasító táblákat tartottak a magasba, és Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezetőt éltették. Halál Amerikára, halál Szaúd-Arábiára, halál Izraelre! - skandálták.

Róháni: Milliókat állíthatnak szembe a rendbontókkal

Haszan Róháni iráni elnök elenyésző kisebbségnek nevezte a tiltakozások szervezőit és résztvevőit. Ha kell, a hatalom milliókat állít szembe a rendbontókkal, hogy véget vessenek az erőszakhullámnak - tette hozzá.
Hamenei szerint külföldi felbujtók állnak a megmozdulások mögött.
Irán ellenségei összefogtak, és pénzügyi, katonai, valamint politikai befolyásukat, illetve a hírszerzést felhasználva provokálják a teheráni vezetést - nyilatkozta kedden.
Ali Samhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Szaúd-Arábiát említette név szerint.
A helyi közösségi oldalakon irániak arról számoltak be, hogy szerdára virradóra is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Teheránban és más nagyvárosokban. Az állami média ezzel szemben azt állítja, hogy nyugodtan telt az éjszaka az iráni fővárosban.
A Teherántól nyugatra található Elburz tartományban szerdán gyülekezési tilalmat léptettek életbe. (MTI)

Dzsafari: Vége a rendbontásoknak

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán biztosított arról, hogy módjában áll bejelenteni "a lázadás végét".

A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.
"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" - tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint.

Politico: az iráni tüntetések lehetőséget adhatnak Donald Trumpnak az atomalku felmondására 

A Politico című lap felmérése szerint az iráni tüntetések lehetőséget teremthetnek arra, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondja a többhatalmi atomalkut Iránnal. 

 Az amerikai lap által megszólaltatott szakértők és elemzők Trump elnököt támogató tábora szerint az elnök kihasználhatja a teheráni vezetés "gyönge pillanatait", a Trumppal szemben kritikus szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az atomalku esetleges felmondása éppen hogy a teheráni vallási vezetés kezére játszhat.

A lap elemzése kiemeli, hogy az elnök és a kormányzat tisztségviselői eddig "retorikai támogatást" nyújtottak a teheráni tüntetőknek, továbbá közleményekben és Twitter-bejegyzésekben bírálták az iráni kormányzatot. A Politico információi szerint a Trump-adminisztráció fontolgatja azt is, hogy milyen további lépéseket tegyen, élhet akár célzott szankciókkal is.

Richard Goldberg, a szenátus egyik volt republikánus szakértője szerint Donald Trump "nem lesz hajlandó lemondani a szankciókról, miközben az emberek az utcán protestálnak". Andrew Bowen, a republikánusokhoz közel álló American Enterprise Institute elemzője úgy vélte: a kormányzat úgy kalkulál, hogy kihasználja a pillanatot, nem mond le a szankciókról, és további nyomást gyakorol a már amúgy is komoly gazdasági gondokkal küszködő teheráni vezetésre. Bowen szerint ez lehetőséget ad az atomalku feltételeinek esetleges újratárgyalására. 

A térség más szakértői és volt amerikai kormányzati tisztségviselők viszont vitatják ezt a megközelítést, azzal érvelve, hogy az atomalku felmondása "a keményvonalas iszlamista vezetőknek nyújtana mentőkötelet". Dennis Ross közel-keleti kérdésekkel foglalkozó szakértő például, aki korábban három, demokrata párti és republikánus amerikai elnöknek is tanácsadója volt, egyáltalán nem mondaná fel az Iránnal kötött atommegállapodást, ez ugyanis szerinte elvonná a figyelmet magáról Iránról, és az amerikai lépést helyezné előtérbe, miközben Washingtonnak arra kellene változatlanul ráirányítania a figyelmet, hogy mi zajlik Iránban.