A palesztinok nem engednek az Egyesült Államok zsarolásának

Trump a washingtoni támogatások megvonásával fenyegette meg a palesztinokat

MH/MTI – 2018.01.03. 09:40 –

A palesztinok nem engednek az Egyesült Államok zsarolásának - jelentette ki a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik tisztviselője közleményben szerdán, arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök a washingtoni támogatások megvonásával fenyegette meg a palesztinokat, ha nem hajlandók a béketárgyalásokra Izraellel.

Hanan Asravi bírálta az elnököt, amiért Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és az amerikai nagykövetséget is oda tervezi áthelyezi Tel-Avivból. Leszögezte: Trump "elpusztította a béke alapjait".

Az Egyesült Államok 2016-ban az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül 319 millió dollárt folyósított a palesztinoknak. Washington további 304 millió dollárral járult hozzá a palesztinokat segítő ENSZ-programokhoz.
Donald Trump nem árulta el Twitter-üzenetében, hogy pontosan melyik támogatást vonná meg.

Átfogó konfrontációs stratégiával szándékozik szembeszállni az Egyesült Államok és Izrael Jeruzsálem-politikájával Iszmail Haníje, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom vezetője. 

Sajtónyilatkozatában azt írta, hogy a stratégiának a folyamatban lévő Izrael-ellenes intifádára, a palesztin népfelkelésre alapozva egységes palesztin, arab és iszlamista programot kell kialakítania. Haníje más országokat is felszólított, hogy stratégiájukhoz csatlakozva ellenezzék az amerikai politikát. 

"Ez a stratégia megköveteli, hogy két nyomvonalon haladjanak. Az egyiken nyilvánítsák halottnak a (közel-keleti) békefolyamatot, míg a másikon vessenek véget mindenfajta, a cionista ellenséggel folytatandó normalizálási folyamatnak" - közölte a Hamász vezetője.

Hozzátette, sem Donald Trump amerikai elnök, sem az Izraelt kormányzó Likud párt nem változtathatja meg Jeruzsálemet, amelynek mindig is palesztin, arab és iszlamista arculata és identitása lesz.