Pártok felett álló aláírásgyűjtés indul a kisebbségek ügyéért

Minden magyar felelős minden magyarért – mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki arra kérte az embereket, legyenek partnerek a hét országban indított kezdeményezésben

Szalai Laura – 2018.01.03. 01:29 –

Kulcsfontosságú a határon túli magyarság szempontjából, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon – jelentette ki tegnap Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

Gulyás Gergely és Csáky Csongor 20180103 Rögzítenék a kisebbségek jogait – Csáky Csongor (jobbra) és Gulyás Gergely (Fotó: Varga Imre)

Minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki – fogalmazott Gulyás Gergely, mielőtt nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója indított el. A Fidesz frakcióvezetője – ahogy arról az MTI beszámolt – emlékeztetett, olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-ig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság mindenhol meghatározott egy minimumot is. „Amennyiben a feltételek teljesülnek, a bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel” – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, és párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, nem akarnak más pártokkal versenyezni az aláírásgyűjtésben, ugyanakkor a Fidesz minél több kézjegyet szeretne, akár ötszázezer vagy még több aláírást is szállítanának.

A tájékoztatón Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára kiemelte, jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. A szövetség Magyarországon próbál a kezdeményezés élére állni.

Arra a sajtóinformációra, miszerint tömeges létszámleépítés jöhet a közszférában, Gulyás Gergely úgy reagált, a Nemzetgazdasági Minisztérium által uniós pályázaton elnyert ötmilliárd forint nem csak a közszférára vonatkozik. A pénzeszközt arra lehet felhasználni, hogy év közbeni leépítések esetén támogassanak vele cégeket.