Szájkosár vár a migráció kritikusaira

Óriási bírsággal fenyegeti a gyűlöletbeszéd elleni új német törvény a közösségi oldalakat

Őry Mariann – 2018.01.03. 01:22 –

Máris megvan az új német gyűlöletbeszéd-törvény első „áldozata”, a migrációellenes politikusra, Beatrix von Storchra csaptak le a hatóságok.

Beatrix von Storchot 20180103 Beatrix von Storchot a rendőrséget kritizáló bejegyzése miatt büntették (Fotó: Hegedüs Róbert)

Életbe lépett január elsején Németországban a nagyobb közösségi oldalakon – mint a Facebook, a Twitter vagy a Tumblr – terjedő gyűlöletbeszédet korlátozó törvény. A közösségi oldalakon a felhasználóknak egyébként is van lehetőségük jelenteni a rosszindulatú, zavaró, gyűlöletkeltő vagy uszító tartalmakat, de Berlin ennél tovább megy. Az eddig is működő hatósági monitorozás mellett már a német igazságügyi tárca honlapján is könnyedén lehet lakossági bejelentést tenni. Amennyiben a német hatóságok jogosnak ítélik a kifogást, felszólítják az adott közösségi oldalt, hogy 24 órán belül – vagy nagyon elterjedt bejegyzések esetében egy héten belül – távolítsa el a jelentett tartalmat. A világszinten is az egyik legszigorúbbnak számító szabályozás lényege ezután következik: ha a közösségi oldal nem tesz eleget a felszólításnak, akár 50 millió eurós, azaz 15 milliárd forintos pénzbírsággal is sújthatják.

Az új év első napján Beatrix von Storch, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezető-helyettese a Twitteren közölt felháborodott posztot, amiért a kölni rendőrség arab nyelven is megjelentette újévi üdvözletét. Storch felvetette, hogy a rendőrség valószínűleg a kedvében akart járni a szavai szerint „barbár, csoportosan nemi erőszakot elkövető muszlim férfiak hordájának”. Arra utalt, hogy két éve több száz szexuá­lis zaklatást jelentettek Köln szilveszteri utcai rendezvényeiről, a gyanúsítottak többségében észak-afrikai vagy arab férfiak voltak.

A Twitter 12 órára blokkolta a képviselő felhasználói fiókját, majd a bejegyzése végleg eltűnt. Ugyanezt posztolta a Facebookon is, de a német gyűlöletbeszéd-törvényre hivatkozva onnan is törölték a bejegyzést. A The Local német kiadásának a kölni rendőrség egyik szóvivője azt mondta, a többnyelvű üdvözletekkel csak az a céljuk, hogy az emberek megértsék őket.


Fokozódik az erőszak a rendőrökkel szemben

A szilveszter éjjeli történések alapján előbb-utóbb Németország is megtapasztalhatja az egyes svéd- és franciaországi elővárosokban uralkodó állapotokat – írta tegnap Die Welt című német lap. Rainer Haubrich kommentátor szerint Svédországban mintegy ötven úgynevezett no-go zóna van, a francia nagyvárosok külvárosaiban pedig a rendőrség már képtelen szembeszegülni a bűnözéssel. Párizs Champigny-sur-Marne elővárosában szilveszter éjjel két rendőrt ért brutális támadás. Ugyanazon az éjszakán Berlinben, Lipcsében és Stuttgartban is rendőrökre, illetve tűzoltókra támadtak. A német Szövetségi Orvosi Kamera közölte, ellenzik a migránsok életkor-meghatározását, mivel az megsértené a „személyes integritásukat” – írta a BBC. A vizsgálat azért lenne fontos, mert egyre többen próbálják életkorukkal megtéveszteni a hatóságokat a jobb ellátás reményében. Belgiumban a La Libre Belgique című lap pedig arról írt, hogy hármasról kettes fokozatúra csökkenthetik a terrorfenyegetettségi szintet. (HSz)