Több traffipax lesz a lakott területeken

A mobil sebességmérők a jövőben nem az autópályák felüljáróiról, hanem a településeken ellenőriznek

Forró Péter – 2018.01.03. 01:07 –

Fellélegezhetnek az autósok, hiszen kevesebbszer lehet majd talál­kozni 2018-ban az autóutak és autópá­lyák felüljáróiról, hídjairól sebességet mérő rendőrökkel.
A lényeges változás a 112Press információi szerint, Papp Károly országos rendőrfőkapitány rendelete nyomán lépett életbe. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ezután elérkezett az ország­úti gyorshajtók ideje, hiszen a forgalmat a jól belátható helyekre telepített fix telepítésű sebességmérő berendezések továbbra is ellenőrzik. Az intézkedésnek forgalombiztonsági okai vannak. Nevezetesen az, hogy az autóutakról és autópályákról inkább a lakott területekre, illetve a fokozottan balesetveszélyes, jellemzően kétsávos utakra vezényeljék át a sebességmérő berendezésekkel felszerelt rendőri állományt.

Márpedig ez ésszerű döntésnek tűnik, hiszen könnyen belátható, hogy lényegesen veszélyesebb egy lakott területen belül elkövetett, például húszszázalékos sebességtúllépés, mint egy olyan osztott pályás szakaszon, ahol sem szembejövő forgalom, sem gyalogosforgalom nincs.

Az átcsoportosítástól azt várják, hogy az intézkedések hatására egyre kevesebb lesz majd a száguldozó autó és motor a városok, falvak utcáin, ami nem csak a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a biztonságérzetét növeli, de számottevően javíthatja az amúgy nem túl rózsás baleseti statisztikát is.